Tuesday, July 29, 2008

Hepi 5th Bufday kakak 27th July


glitter-graphics.com

Sowi kakak lambat lak nak wat kek kakak nni..sejak sabtu..bibu ponat sgt..Ahd patut bibu wat kek kakak tapi Adik lak tak sihat...mlm tadi je bibu wat..itupon bibu beli ciskek pas tu deco ikut ape yg kakak nak...Hepi bufday sayang..jgn notty2 ....rajin2 baca buku taw...hadiah next week bibu beli k!





Monday, July 28, 2008

Piping gel Cake

My 1st attempt on piping gel. Kek tu bibu saje frosting nipis mase tu icing tinggal sikit and my focus is nak draw n wat gel tu je..the lining bibu used melted choc..tapi agak susah gak nak skecth gune tooth pick ..tak buleh nak tekap so...freehand skecth. The sketch is most difficult part of the whole process but piping the gel is easy. I used straw instead of brush coz no where to find brush..wait till i buy one!






My 2nd attemp to draw piping gel on cc...hish!!!this is more insteresting and addicted!so cute kan PPG . This time i used buttercream icing for lining. Cc is vanilla with blueberry filling...saje nak abiskan stok blueberry.I guess can do better if Nuha tak kacau...hermmmmmm....tak buleh tinggal langsung ler anak bibu nih...






This ordered by my Aunt, for her doter's beday, Anis on 26th July, Last Saturday. At first I thought buying edible image is much easier but unfortunately the online shop closed till 27th Jul, so i had no choice to draw instead. She likes strawberry shortcake so...this is the best I can do...though it took me to hell kitchen, cooking n baking at the same time!sigh! I guess I can do better if I had helper to take care of my children.


Wednesday, July 16, 2008

Kek utk Pak Ngah




Ni kek untuk Pak Ngah yang menyambut beday ke 27th pada 16th July 2008. Hepi Birthday Pak Ngah. Muga tabah hadapi dugaan dan jgn putus asa.




Monday, July 7, 2008

Elmo Sponge Cake



Bibu suke tengok elmo...walopon de 'kureng' sket tapi...comei..hehehhehe...ni bibu baru nak test nozzle baru beli..asik2 muke aku je ulang alik kedai bagus tu...agaknye naik nyampah amoi tu..aku asik tanye je nozzle nikuar camne???hahahahhaha...sapu suoh jual nozzle..len kali sertakan sekali gambarajah tiap nozzle tu /booklet ke..ini nozle sumer dlm dawer tingkat tu..mak aiiiii punye byk..pening bibu nak cari bentuk yg best...kek ni bibu wat last sabtu..bwk p umah Atam kat USJ19, terpegun budak2 tu tgk auntie derang bwk kek lagi...hahahha korang jadi food tester lagi ek??? mule2 memasing kate wah...cantek...(komen bebdak biasa ler) bile suruh potong, makan..berebut...zup zap zup zap...abis!! Resepi kek span jugak cume buh kaler pink atas permintaan kakak yang dah semingu mintak kek princess kaler pink...haru! mane bibu reti wat kek princess nak oii!Nanti la beday kakak bibu beli edible princess tu....at last pujuk2..wat kek elmo de kate okeh...tapi sampai pagi tadi bangun pon de masih ckp..nanti bibu dah cuti..bibu wat lagi kek princess tu tau! Hermmmm...bibu geleng pala je!

Wednesday, July 2, 2008

Happy Birthday Maksu - 20th



Happy Beday Maksu yang ke 20. Semuga jadi adik yang baik, taat dan menurut perintah ekkekekekeke.Every year Bibu supply kek je...hadiah tu tgkla raya ke..but this year Bibu wat sendri kek tuk Maksu...blaja rajin2 taw...tgk result tu cam tak bape bagus...up lagi...mane2 patient yang terkehel ke ape... terapi baik2...also wat terapi selalu tuk kakak mu ni yg asik sakit bahu je...wakkakakakaka ...bagus gak aku bg elaun tiap bulan buleh ko urut lagi ek??Kek stoberi ni...ade cacat sket sori le maksu biasale...kalo dah bwk ke hulu ke hilir nak tunggu lepas abih keje baru nak hantar...ade stoberi yg tejatuh...huhhuhhuhuhu...kamera plak sakit Bibu snap gune hp je..busan betol...agak2 bila Abi nak belikan Bibu kamera mhl tu ye?hehhehehehe

note 1 : Kek Coklat Stoberi
note 2 : Masih kurang sempurna, ganache tu cam cair sket