Thursday, September 25, 2008

CLOSE UP- BAJU RAYA KAKAK & ADIK

Thn ni raya theme pink..SEBAB.......
kakak nak pink...bibu ikot jela..walopon aku rase cam tak bape match ngan aku...anak2 okla..korang cerah sket...
Minggu terakhir posa ni jugak rase letih betoila....tgh sibuk nak siapkan beading baju kak n adik..bibunye sempoi jela..kalo sempat ..tak sempat aku blasah je...mls nak beriya2 raya ni..cam tade mood dah. Teringat arwah Atok pon ye..thn lepas plan nak beraya ngan Buyut dgn cicit ke 7 yg bakal lahir rupenya tak kesampaian..adui sebak rasenye...Al fatihah & Yassin serta doa je bibu dpt hadiahkan tuk Buyut.

Baru dpt siapkan flower kat bwh...adoii....ade 5 biji munga lagi .....


Tuesday, September 23, 2008

BB- Biscuits & Beading

Beskut Raya 2008
Thn ni bibu dah ade oven..leh wat beskut sendri...ala beskut kat umah buleh wat lepas raya...ni tuk mak n mil..kene la wat 2-3 jenis..rope tu tak kisah ler..janji sedap hehehehe

Semperit ni bibu wat 2 minggu lepas...rapuh je..sedap sebji cam budak opis bibu jual tu..sori la Sarah..thn ni akk tak beli le dari kamu ekekekeke...

Bibu gatai buh coklat emulco..wah..cedap gak...mau separuh balang dah pulun..hehehehe ..tapi rase tak yah bwk balik ler..mkn kat umah je..kang kalo Angah balik bwk kete ssepot de ngan Maksu mau patah2 kuih ni..so cancel.Resepi tgk kat fp MakLang Azie..mmg rapuh...suke bibu tgk resepi kat sini..tak yah susah2 tgk lain ...kaaahhh (malas)

Ni plak almond london pon dari resepi Mak Lang Azie...nak tau resepi klik aje...malas nak type daaa...ni bibu wat 2 kali adunan dpt lebih 130 biji..kalo aku kepal kecik2 mcm nak jual tu..mau dpt 150 biji (3 balang)..fuh kalo RM22 x 3...fuh kayo...kayo...yg kaler cam ceklat cair tu..bibu campur choc putih..sebb dah kehabisan choc itam ...wakkakkaka...tapi choc putih ni manis ler..ni pon bibu dah bedal 4 biji smalam wat buka dm kete...jem teruk giler cam gajah!!

Yang ni cornflakes bibu tgk kat blakang kotak cornflakes tuh...wangi je bau..kakak suke makan ni..
tgk..semperitku yg tinggal separuh..hehehehe

BEADING WHILE DRIVING?????
Ni aku tade keje...sambil jam tu bibu sempat membeading baju kurung kakak..tensen tol kene drive p keje!

double tensen
season pas parking kene bagi bos kecik( dia ni mmg menyusahkan aku n bapak de taw)...bibu kene park kat area luar...kene bayar pulak!mapos!


tripple tensen
Abie plak takmo anta bibu..kalo tumpangkan pon..5 minit lmbt kuar opis ..bising cam hon lori..dahla..bibu majuk arr..malas ckp ngan Abie!!!Balik raya sendri!!

Wednesday, September 17, 2008

Sian adik kene lock up

Smalam bibu balik keje..tgk ABie dah pasang fence ni..kat dapur..sian adik lepas ni adik tak leh masuk dapur dah..kalo tak de suke korek tong sampah..tak pon masuk toilet..ish adik..adik


eh...ehhhhhh...eiiiiiii..ahhhh ( ni je bibu dengar de ckp wakakkakka)...

Dah penat goncang2....tensen adik!!

kakak:bu ..sian adik kene kurung...
bibu : yela..kakak pon takmo tlg bibu tgk adik

Aceli kat tangga pon ade..bibu lupe nak snap..kalo tak buh kang...sedar2 de sampai bilik atas sensorang..bibu puas letak ape2 kat tangga tu de leh tolak je..

Monday, September 15, 2008

Kakak- The photog


Pagi ni bibu belek hp..baru perasaan (perasan) kakak snap tah ape2 gambo gune hp bibu...adoi nak...kamu nak jadi sgt photographer ker? Tu lom bibu kasi can guna kimera...abis sume de snap nye...kasut ni tah bile de snap ...dlm kete kot ..bibu tak pasan...de suke sgt pakai kasut ni..dah buruk sgt ler kakak...kasut sket punye banyak bibu beli de suka sgt yg ni..sebab kaler pink...adoyai...nanti raya kang bibu belikan cam ni lagi..baju kurung raya pink..kasut pink...shirt pon pink..penin la bibu kakak!!
Lagi satu gambo adik..pon de suke sgt snap.
note:
Bibu dpt 'tukang sedut' baru...tenkiu Abie (bebaloi gak bibu gune penyapu lidi dan menyapu dgn libasan gaya pemain badminton...akhirnya Abie perasan kesungguhan bibu itu) hehehehehe...skrg aku leh sedut sume habuk hatta cucu kuman!!ahahahahahaha

Friday, September 12, 2008

Yehaa..sok coti

Sok coti...ape nak wat?

1. kemas..kemas..kemas...kemas (bile aku nak resign jadi tukang kemas nih!!!)
2. filing...adoi gile menimbun surat
3. wat tart nenas (hihihi...tak sabo nak wat kuih raya)..mood sudah mariiii
4. masak...cam malas betul!! tapi aku kepingin kuih melaka!!!!! (beli abis citer)
5. lipat kain (mencinyer)
6. membuta? (ooo tidak sama skali)
7. berjalan? (gile!!posa2 nak berjalan)
8. g pasar remdan (ikut la 'Tuan Tanah' kate ape)
9. bergolek ngan anak2 depan TV (ni aku suker..hihihihihihi)

Thursday, September 11, 2008

Sakit poh pala wei!

Lately bibu asik sakit kepala...nak muntah...rentetan kejadian last Friday..bibu demam ngejut..gigil satu bdn...panas sejuk pitam ...3 kali cek darah pon Alhamdulillah bukan denggi...doc ckp..blood palette very low...70L...dah 3 kali pon cam tu..heran tol..org lain naik bp..aku low bp plak..ade kene mengena ngan posa bulan lepas ke..kurang mkn ker...kurang vitamin ke..ntah ler...nak kate peknen bukan..peod pon takde lagi..bleeding mane2 pon takde..hish..pelik sungguh la..tak pe arr aku redha je..kalo nak kene sakit ke ape..sakit wat hapus dosa2 lepas!!
Ni pon tetibe rase sakit sgt kepala..YaAllah cam nak pecah rasenye!

Monday, September 8, 2008

Ni resepi tutorial online ngan Etot@Nita ...trimas beb! sempoi n sedap cam eksrem!!


Untuk Cheesecake
Bahan A

300 gram philadelphia cream cheese
300 gram whipping cream
125 gram fruit yogurt (bibu tak letak)
5 sudu besar gula pasir
1 sudu besar lemon jus
5 sudu besar freshmilk (pon tak letak)

Bahan B
10 gram gelatine*
50 ml air*
(masukkan gelatin dlm air, kemudian cairkan secara double boiler)

Base
160 gram biskut Tiger
80 gram mentega

Cara2:
Kisar halus biskut. Campurkan buter cair dah tekan2 dlm cup (cup tu lapik ngan cup timah dulu ok)

Bahan topping:Blueberry

Cara2:
Blend semua bahan A sehingga sebati.Kemudian masukkan Bahan B. Blend lagi sampai betul2 sebati. Kemudian, keluarkan cup berisi biskut tadi dr peti sejuk, tuang adunan cheese. Sejukkan selama lebih kurang 2 jam. Bila adunan dah keras dan tegap, letak filling di atasnya.





Resepi ni tgk dari blog Kak Jun.
Senang gak tak yah bakar..jimat letrik ku mwahahaha

Chilled Cheesecake
(Springform Size 9’)


Bahan -bahan
600gm cream cheese
600gm whipping cream
200gm gula halus
4 sudu besar jus lemon
2 sudu besar gelatine-larutkan dalam 50ml air panas-sejukkan
1 sudu teh esen vanila

blueberry filling as topping (or any filing)
biskt loveletter munchies (hiasan)
sedikit Stoberi (hiasan)

crust:-600gm biskut Tiger-kisar
120gm butter-cairkan

untuk crust, campurkan aje 2 bahan tu n tekan dalam loyang.

Cara-cara
1. Pukul cream cheese, gula n jus lemon.
2.Dalam mangkuk lain, pukul heavy cream ngan esen hingga kental.
3.Campur whipping cream adunan cream cheese tadi bersama gelatine. guna senduk untuk gaul rata.
4. Tuang rata atas lapisan biskut tadi. Letak filling kat atasnya
5. Simpan dalam fridge selama lebih 2 jam/semalaman.

Thursday, September 4, 2008

BROWNIES

Saje wat makan2 and testing ...sonang je...campak2 ...kacau2...bakar...makan...abis!


FUDGE BROWNIES
Sumber : Mak Lang's Kitchen & Rinnchan


Bahan-bahan
1 cwn butter, cairkan
1 cwn serbuk koko
1 ¾ cwn gula halus (bibu tak suka manis sgt)
1 1/2 tsp vanilla
4 biji telur (bibu guna 3 biji je)
1 1/3 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
1 cwn pelbagai kekacang

Cara-cara :
1. Di dalam satu bekas, kacau sebati butter cair dan serbuk koko.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Kacau semua hingga sebati.
3. Sedikit demi sedikit masukkan tepung + baking powder + garam halus yg telah diayak bersama.
4. Akhir sekali masukkan kekacang.
5. Tuang adunan ke dalam loyang brownies dan bakar di dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darj selama 30 min - 40min, bergantung kepada oven masing-masing.