Tuesday, March 31, 2009

Fresh Cream Sponge Cake (Fruit Plan)


Saje make up buh coklat sket tepi2

Kek ini diorder oleh opismate Bibu hari Jumaat lepas untuk dibawa dan santapan familinya di JB. Kek ni bibu dah penah buat dulu mase beday kakak n Abie. Kek span vanilla tu bibu bakar smlm sebelumnya. Dlm kek (tak sempat nak snap..pepagi bute dah ngadap) tu lapis ngan longan dan anggur. Ini juga merupakan kek feberet Bibu. Thanks ye Eza for the order!Kek ini juga kali kedua di bawa dengan menaiki bas..Sib selamat sampai rumah ye!

Monday, March 30, 2009

Earth Hour Kami


Gambar hiasan sahaja (during PD trip)

Rasanya tidak sah kalau turut serta sebagai seorang 'environmentalis'. Tak salah dan tak perlu sesenpun. Yang diperlukan ialah kesedaran kita betapa bumi ini dah agak uzur, disebabkan kerakusan manusia.Walaupun kempen ini bagi kesedaran supaya kite lebih berjimat tentang penggunaan tenaga yang ada, banyak lagi isu yang lebih penting sebagai CONTOH; isu sampah. Kebanyakan kita tidak sedar jumlah pembuangan yang kita lemparkan setiap hari lebih memberi kesan kepada bumi. Sebagai contoh, taken from Human Foot print resources, Kalau tiap hari beli surat khabar, sepanjang umur hidup kita, telah menebang 43 pokok!!!
Oleh itu (macam ceramah pulak) mari kita bersama-sama Kitar Semula benda-benda yang boleh dikitar semula.

Contoh 1
Sebagai contoh ini perbualan Bibu dgn Tokei Kedai Runcit ;-

'Sardin je kak?'
Iye. Saya takmo plastik.
"Nape pulak?'
Kat rumah saya dah penuh plastik kecik2 nih.
Plastik ni ambil masa bertahun-tahun nak lupus!
"owh..pecinta alam rupenya akak nih sambil senyum kelat'
(maka bibu pon keluar kedai dengan memegang setin sardin)

Jadi apakah mesej yang ingin disampaikan?
Berhati-hati ketika memandu? Tidak!
Berhati-hati ketika membawa tin sardin? Tidak jugak!
Belilah barangan buatan Malaysia? Pon tidak!

Maka, kalau setakat beli setin sardin naik kereta/moto, tak perlulah mintak plastik!hehehe

Contoh 2
Ketika membeli lunch di ofis, sebaik2nya bawaklah lunch box daripada menggunakan plastik foam, tak mengapa kena basuh lepas makan, bukannya payah sgt melainkan kerja kontrak!(itupon kadang aku sendiri terlupa...aishhhhh nak kene sepuk diriku ini)

ps: owh ya Earth Hour kami agak berjaya, walaupun TV masih on, lampu ditutup. Itupon kakak sibuk suruh tutup lama sedikit! Adoi kakak nih jakun sudah!

Thursday, March 26, 2009

Tag pasal 'Blog'

Kene tag dengan Faizah . Sori naik feri terlambat nak buat nih!Ape2 tq masih ingat akk!


Gambar iklan. Tade kene mengena dgn Tag nih.

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Dotot’s Familia. Pilih nama ni sebab famili kami ni ade soang bapak dotot, 2 org anak dotot dan soang mama derang yang tak brape nak Dotot. hehehe


2)Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://b-boo.blogspot.com/ ~ ini lah linknya.Idea ye?Mola2 tu ingat saje2 je buat awal thn lepas kunun cam secret chamber la..time tension2 keje esp lunch hr (sbb tension asik mkn dlm opis). Nama b-boo tu mmg nama manja kat umah. So pilih nama yg pelik ni supaya org boleh ingat dan gelak kuat2.Sila…sila gelak kuat2!


3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?

‘Method’? apakah menatang ini? Cara2 penulisan? Ooo itu ikut le thp kerajinan + kewarasan yang ada. Maka blog ini tiada sebarang rule dan jadual waktu!


4)Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebab?

Tak pernah.Sebab suka letak entry tentang anak2ku + gambo. Tapi andai administrator nak hapuskan. Nak buek camno?uhuks!


5)Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang anda tag ini?

Paih? http://faizamy.blogspot.com/ ~ Blog de pon baru lagi dibuat setelah puas kene sekeh suh membuatnye.hahaha ampun!


6)Senaraikan 5 orang yang akan anda tag

Nak tag org di bawah nih

  1. Bos
  2. Bini Bos
  3. Anak bos
  4. Pakcik jual nasi lemak kat parking bawah sana
  5. Manager bangunan ni


Oooo dah tentu2 mereka ni tade blog. Maka selamatlah sume org di atas ni !!ekekeke


Wednesday, March 25, 2009

Rombongan Cik Kiah Part 3 ~ Inilah dia~

Ade sambungan lagi??Adoii bape byk entry ni..cukup dah, ni last..gue pon tak larat ekekeke. Rombongan ni akan bersambung semula pada coti sekolah akan datang plak. Next trip jauh sket. ke Johor cadangnye umah Nek Ni....huhuhu kene plan coti awal2 nih!


Inilah rombongannya!
Ini baru sikit ye! Ade lagi 4 famili tade + yang besar2 pon sume kat Kolej.
note : Makcik Surimah (my bonda) yg pakei spec, pala tutup towel tuh!

Layan AF
Kipas power,bole terbang bulu tiak sume!
Sesi pembahagian bekal memasing
Pesal Arman macham aje??Kene paksa bangun tido laaa

Arif sweeet ~ anyone???

Auntie Nana yang kiut miut!

From left, Nek Ebok, Nek Ham,Nek Uji (sume adik2 mak ku), Atok Zapar
Ini baru sebahagian Nenek2 n Atok kakak!

Abis dah entry rombongan Cik Kiah ni.
Lepas ni rombongan ke Johor plak!
Nek Ni siap ye..kamik serbuuuuuu

Tuesday, March 24, 2009

Rombongan Cik Kiah Part 2 ~ Hasil Tangkapan~

Tadaaa. Udah sampei umah parents Bibu. Tgk2 sume tgh berbaring2 kekenyangan. Tgk dapo maaa ehhh !Lauk berperiuk-periuk cam kenduri!Lauk ayam kampung masak putih, ikan patin tempoyak, patin asam pedas, lemang, rendang daging, sayur peria, terung goreng bilis dll.Tak amik gambo ;-p sbb lapo kami nih..trus makan! hehehe. Tapi Inilah antara hasil tangkapan dan 'tangkapan' petang sabtu tuh.

Ikan hasil tangkapan Pak Deris.Ade telo!!Ini mmg sah jadi rebutan weh!

Cili ajaib berdesing tinga kalo makan ni!
Masak Tempoyak Melecur lidah dan ju** (banned word) haha
to Ai
Aku pon ade gak edisi masakan melecet ju** nih ekekekeke


Munge rose Makcik Surimah.
Petua nak munge sentiasa cantek n tumbuh banyak.
Kene sentiasa berborak dengan munge ni tiap pagi.
ekekeke..Betul nih tak tipu!
Ni munge kaktus
Ini munge...munge ah pikirla sendri..tataw name eh!
Mini untuk org yg 'mini' shj. Pinjam leh Nek Ina? ;-p

ps:
~ Sudah diauto publish..senang atiku lalalala!
~ Edisi Rombongan Cik Kiah bersambung lagi selepas ini................

Monday, March 23, 2009

Rombongan Cik Kiah Part 1

Sambungan entry Sabtu. Lepas tgk Belon, kiteurang balik umah, siap2 gerak ke umah Pak Deris (Idris)+ Makcik Surimah (Sarimah) (aha korang yg heran nama aku tuh..dah bule agak le cane nama tu leh didaftarkan) :-p . Derang x sabar nak jupe cucu2 nih. Mane rombongan nya?Aceli my aunts n uncle sume dah ade kat sana Hari Jumaat. So sesekali kumpul plak umah parents Bibu kat Temerloh.

Tak sabo nak balik umah Nenek n Aki yeayyy!!

Syukur Si Baybok ni tido. Kalo tak huru hara!uhuhuhu

Geram betul tgk lori ni..dah awak tu bwk muatan berat.Bole plak bwk 100km/h??Mengong!

Ni satu lagi kemengongan!Bas ni pon sama satu kali dua!
Mmg gile2 bas + lori ke pantai timur nih.Hangin sesangat!


Da sampai!
Edisi rombongan Cik Kiah akan bersambung...........

Balloon Fiesta!

Bibu dah plan Sabtu nak pegi tgk Belon Panas. Memandangkan acara ni julung kali diadakan di Malaysia.So takmo lepas peluang yg ade & kitourang gerak dari rumah pon dah agak lewat kol 9 sbbb ingat nak cop naik belon, dengarnye peluang nak naik kene tunggu di kaunter seawal 7 pagi dan terhad kepada 50-80 org shj.Adeh mmg tak dpt ler!!Sampai sana mmg nampak meriah sbb ade karnival, kids playland, para motor show + macam2 event dan show. Rupenye belon yang mcm2 bentuk dari negara lain tu mula kol 5 ptg..hermmm tak dapek le nak tunggu sbb lepas tu kitaurang balik umah nak gerak trus balik kampung.Patutle ade sebiji aje belon!

Bestnye sape yg dapat naik huhuhu


Yang ni mmg asik kene gelak aje..kehkeh tegolek-golek org kat dlm
Geramnye pp budak ni rase nak geget!
Abie yg perasan Macho!


Lake Cruise

uh..letih bejalan sampai sini!

Sebenanya pasan ade ramai lagi badut tgh lepak..yg ni baru seko telepas!


Cobaan mengintai!
Lagi skodeng!

Nota Sipar:
Nantikan rombongan Cik Kiah ke udara!

Friday, March 20, 2009

Kek Pisang Surimah


Kek pisang ni ade nama jangan memain hehehe. Sape Surimah?Dia ialah bondaku tercinta. So kek pisang ni mmg asal resepi dari bonda bibu tercinta. Dia mmg hebat bab kue mue nih. Sebut aje kue ape mmg superb!Anak de taw makan aje hehehe. Bile nak buat baru sibuk kol tanye itu ini. Okla makcik Surimah besok Along balik ye..make sure ade ikan patin masak tempoyak cili burung. Cili burung aje xmo cili lain !Ma oii demand sungguh anakmu nih gaya ngidam ekekeke Meh layan resepi~~

Bahan A

½ cwn gula

½ cwn air

(Masak dijadikan gula hangus)

Bahan B

2 cwn tepung gandum

1 sudu the soda bikarbonat

1 sudu teh baking powder

(Ayak tepung bersama bhn di atas)

Bahan C

2 biji telur

¾ cwn gula halus/caster

1 cwn pisang dilenyek

½ cwn susu (susu cair/susu segar/santan)

½ cwn butter dicairkan (minyak pon boleh)

Cara2

  1. Pukul telur dan gula hingga gebu dan putih.
  2. Guna spatula/senduk masukkan tepung berselang seli dengan susu dan air gula hangus (nak senang campurkan susu dan gula hangus).
  3. Masukkan pisang lenyek dan akhir sekali butter cair.
  4. Bakar suhu 160/170c selama 40 minit.Ikut oven memasing.
  5. Adunan ini boleh juga dikukus selama 30-40 minit.Selamat mencuba!


Thursday, March 19, 2009

Kad Jemputan Pink

Semalam sebelumnya bibu dpt surat tapi dah kan kemarin sgt lebat ujan..makanye surat ni basah..huhu tunggu kering baru bukak. Kad jemputan dari Mazlin@Aellynn 'Mak ayam to be'. Siap ko Lyn lepas 5 haribulan hehehe. Neway akk ucapkan tima kasih bebanyak sudi poskan kad jemputan pink mu yg comel sebiji tuan de. Insya Allah kalo tade ape2 emergency (selalu umah akk ni byk emergency hehehe) akk n famili akn dtg.



Kakak yang suke interframe

Wednesday, March 18, 2009

Kek Besday untuk Emir

The b'day boy
Kek coklat marble cheese ni bibu buat untuk Emir (Ateh's youngest son). Besday de awal bulan hari tu baru sempat nak wat. Despite ujan mencurah-curah, nyanyi gak lagu beday tuk Emir.Sori ek Emir, Auntie wat kek ade rose plak hehehe.. disebabkan byk kali auntie tanye ko takmo buh ape2 katun so..nak clearkan stok munge yg ade.Kaler kuning rase lom penah buat. Sweet tak kaler??




Tak sabo nak potong!!



Chilled cheese cake requested from mamanya.
Aikk cam ngidam aje..ade apa2 ka?? ;-p


Hepi belated beday Emir.Muga jadi anak yg cemerlang dan soleh.Amin!