Sunday, August 30, 2009

Yeaaaaaaaaaay dibedibedibedi Oho!!

Yeaaaaaay!

dibedibedibedi oho!

(tagline Nuha)

Lagu tema Dibo the dragon + lagu Jaiho,

kreatip jugak Nuha ni cam bibu de ahaks!;p


Bibu dpt hamper Ramadahan hari Selasa hari tu. Cam baik beno je ada ape2 la tu (isk org nak bagi amik jela hehehe). Alhamdulillah syukran jazilan Bos!Erkkk..lepas ni bonus ke duit raya pulak taw!Aminnnn (belom penah dpt bonus sejak keje sini..kasihanilah saya yang belum beli baju raya ni huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa)

Cukulat

Kakak yang jakun
Haa kali ni je korang terlepas mkn junkfood..len hari tade ye!

Friday, August 28, 2009

Hantu baybok yang comel!!!

Inilah antara keje yang Nuha suka buat (rasanye budak2 lain pon suka kalo dpt sebotol bedak tanpa kite sedarkan? camne yang lain?).Memandangkan badan dan tangan de dah tinggi/panjang sume bende atas meja/drawer de dah boleh capai. Nila dia hasilnya tanpa pengawasan sesiapa!!


Sungguh bibu tak pasan ape de tgh buat sampai
nampak rambut de nampak putih2
ha!!!kantoi
Hadoiiii pengsan bibu tgk ko ni dik!!

Wednesday, August 26, 2009

Menu berbuka hari pertama (pe daaaaaa dah masuk hari ke 5 baru tayang!)

Adowh! Nak berupdate tak sempat nyempat.

Sejak mula posa ni bibu dpat balik awal yuhuuuu…sgt seronot!Tak mcm thn lepas balik kol 5.30 kadang kol 6 .Mase tu ok lagi Abie amik sampai opis..skang kene kuar awal, berkepit ngan org lain (erk..tidak, maksudnye berhimpit2 & bersesak2 dlm monorail ekeke).

Thn ni bibu ingat nak train kakak posa, stgh hari pon jadila.Tapi amat suuuuuuuuusah nak kejut de sahur. De beriya jugak nak posa tapi ya rabbi liatnye nak kejut, sdgkan kul 7 pon susah nak bangun lagila kol 5pagi!!Hari ke 2 ada jugak de bangun minum air koko ngan roti pas tu siang tu de mkan cam biasa mintak tangguh esok ..hadei, macam2 kakak ni taw!

Inilah menu hari pertama posa kitoang. Masak Udang bercili + ikan tempoyak (tak sempat snap dah nak azan ekeke) kuih keledek gelang + kuih cucur badak. Kuih sume buat sendri ye..tade beli2. Setakat ni belum beli or tawaf bazaar lagi( pesal ek..heran gak selalu Abie beriya…saja suh bibu kene rajin masak????)


Hari tu ade nampak chef wan masak takbley thn wei!!
Resepi yang wajib dicuba..mmg (tak terkata lah)
Kuih keria keledek.
Baru jupa keledek yang sesuai ...lembut dan gebu
Kuih cucur badak, guna keledek/adunan yang sama.
Inti tu di import dari Makcik Sarimah (frozen)
Yeayyyyyyyy
saya tak posa!

(SEKADAR IKLAN;P)

Friday, August 21, 2009

Thomas Cake For Izz

Sambung lagi Ahd plak ekekke....

Lepas Event Sabtu petang - mlm bibu rest. Mlm baru sambung tuk order Ahad plak. Kek Thomas ni di order oleh Ila 2 minggu sebelumnya. Derang wat Gathering August Kids' Birthday.Again, Titiwangsa kali ni tak dapat nak terjah huhuhu sebab I rase cam nak tido je (lalok) lepas anta kek tu kat Sue (Tq beb jadi ajen tgh hehehe) tapi i'm sooooo happy semua suka dan enjoy makan kek ni (ilang sume penat hehehe).Tq Ila for trusting me!!Mmmuah!

Kek Info: Kek Span 3 layer (vanila, choc dan vanilla) + Raspberi filling + Fresh Cream.

Ahmad Izz
Hayder ~ Pandai Ibu kamu pilih Nama Izz ;p

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA SEMUA
AMPUN MAAF DARI BIBU & FAMILI

Thursday, August 20, 2009

Epal besau

Sambung lagi...............
lepas wat kek Transformers pagi Sabtu tu anta jap kat umah sil skali ngan budak2 tu semua.Pas tu g spital balik wat EEG (cam scan graf buh wyr kat pala tu) peh tu kitorang dating berdua kat Subang Parade..cari adiah besday Tetibe nampak INI!!!

Lama ngindam mkn mende ni hehehe..beli 4 ketol..choc...apple choc..cheese...almond choc...NYAMAN TOL KAT TEKAK!!!AHA!


Psst:
- Yang almond tu x nyempat nak snap..x sampai 2 minit ngap ekekekke

Harith Adam is Transformer - Bumble Bee


Sambungan entry lepas ………


Lepas bibu checked out kat Pantai , Bibu balik umah rehat, makan & tido. Rase dah ok sket sabtu, teringat ade job kene buat. My sil order kek Transformers dari minggu lepas. Aktiviti kek berjalan seperti biasa ~ terapi hehehe. Aceli otak aku je yg sakit sbb terlampau byk bende nak dipikir.. kaki tangan sume tak sakit kahkahkah boleh gitu??

Sib bibu dah train Mut, boleh gak de tolong2 buat kek (harus pulak karang de balik negeri de bukak kedai kek ;p).

Kek Info;

Kek coklat moist, topping fresh cream + stoberi filling – 2 kg


Adam si budak encem

Harith Adam ~excited nak tiup !
Betapa tangan budak2 ni tak boleh duk diam!!!
Afie pon nak potong
Kakak Sarah plak potong .Tepi ~Afie sabar ye!
Afie ~Sonot sgt de!
Happy 3rd Beday Harith Adam!!

Wednesday, August 19, 2009

Pakej percutian 5 hari


Percutian 5 hari???Macam best je bunyi kan?
Aceli bibu pegi bercuti 1 hari semalaman di Pantai (Beach) dan 4 hari seterusnya di rumah (cabut lari) mwhahaha. Khamis lepas bibu black out sejap ,dun wori ye..tade ape serius cume migrain n syncopal attack aje (kasi serius sket bunyi hehehe) check in Khamis mlm jumaat (hadoi rugi tol mlm jumaat aku last week kehkehkeh) kendian check out esoknya, Jumaat. Pendek tol bercuti!!patut aku coti lagi sampai Selasa (mc doc kasi, amik jelakan hehehe) tapi Selasa tadi aku dgn rela hati (tepaksa aceli), baik budiman dan berhemah tinggi... pegi keje! tuk settlekan sesuatu! Macam ba*****!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DAN adalah wajib aku convert mc ni jadi annual leave....pedulik gue!!!!!!!!!!!

Thursday, August 13, 2009

Balik Ijok

Lama bibu tak balik Ijok (rumah arwah atok).
Hari Ahad tu bibu berkesempatan balik dan tgk transformasi yang dibuat atas umah lama tu. Aceli umah lama tu mmg byk kenangan, selalu gak mimpi sal umah tu tataw nape (saje suh balik selalu le tu kuikuikui) .Lagi satu may b sbb bibu membesar di situ dari umo 8 thn. Skang lepas sume dah tade (arwah atok n nenek), rumah baru tu dihuni oleh pakcik I yang akan bersara dan sekali sekala kitoang akan balik tuk berkumpul ramai2 (adik beradik belah mak bibu).

major transformasi
Belah dlm mmg tapak yg asal

Kek acara perasmian..erk bukan!
Beday Daud (my kazen) ~Kek order kat kedai

Cam biasa..kanak2 ni mmg soka beday2 ni!!

Korang mandi le puas2 sebelum atok Yut buh ikan ..ye kanak2!
Ni lagi budak Arman yg sombong thp Transformers tuh!
Xmo langsung aku amik de! uh!
The charming Adriana

Wednesday, August 12, 2009

Congrats Maksu!!

Bersiaran kembali.

Sabtu lepas Bibu temankan Cik Sarimah ke majlis konvo Maksu (my adik) di PICC. Maksu baru tamat belajar pengajian Fisioterapi. Orang mmg sgt ramai dari seumo bayi hinga ke warga emas yang bertongkat pon ade.

Kami kuar kol 11 lebey dari umah.Abie drop kami kendian pegi opis, Nuha n kak mut kat umah. Masuk dewan kol 1.30 ptg kuar kol 5.30ptg. Adoi sgt lama okeh! Sampai aku boleh kuar balik dari dewan tu kol 2.30 pegi solat..jln2 usha org..beli belah sume (beli bunge je) kendian masuk balik kol 5 ptg mmg ngam2 nama Maksu disebut (sib sempat kalo tak naya aku kene berjawab hahaha).Padan le abah xmo ikut..de jenuh tunggu time bibu dolu2. Ape2 pon tahniah Maksu..lepas ni jgn buat2 lupe plak our agreement hehehe


Bibu n Mak Su.
Serupa tak kami?

Bibu n Makcik Sarimah yg setia duk dlm Dewan sampai abis. Cayalah cik Sarimah!
(sedap ek tido dlm tu ;-p)
Mak Su wif roomates
Cute tol yg dpt teddy bear tu.(Sib ler hang mintak munge je ;p)

Friday, August 7, 2009

Hepi Beday ABie Laling

Semalam 06.08 beday Abie yang ke 34 (tua dah Abie hihihi) sama tarikh ngan Izz yang comel lote tu..Hepi beday to both of u!!

Semalam jugak bibu coti tak keje sebab demam + flu. This year bibu beli suar jela kat Abie ganti suar yg koyak aritu .Sian Abie gara2 amik bibu kat KL kene langgar org dari belakang (bile ek? adela beberape minggu lepas).Mmg bibu ckp ngan org tu ganti balik suar somi saya nih (suar plak yg aku pikir hahaha).Tapi mmg tade rezeki la org tu pon cam tak berduit je kete sompek2.
Takperla Pakcik...langgar la org lain lagi ye!Hati2 di Jalan Raya taw!Kalo yg langgar tu naik Merce mmg harus mintak okeh..gantirugi moto + suar + ubat luka sume.Tapi ok la sib suar aje Abie mintak bukan helikopter remote ke ape!
Gambo ni bibu suke tgk sbb..ABie mmg seorang yg penyayang ngan anak2 de. Secubit pon lom penah kene..tak cam tgn bibu derang yg garang ni hehehe. Tapi tapak kaki tu mmg cam tu la budak2 tu seklon ;-p

HEPI BEDAY ABIE LALING!!
MUGA PJG UMO DAN DILIMPAHI REZEKI MAHAL2 TUK KAMI HEHEHE

Tuesday, August 4, 2009

Beday Bash Kakak - 6 thn

Seperti yg dah dirancang maka Sabtu lepas berjaya jugak bibu wat beday party tuk kakak. Maklumla bukan tiap thn nak buat..perancangan kene buat awal.Kali ni bibu rase boleh la nak masak sendri import maksu yang sedang melepak di kampung mintak tolong, Mut pon ade. Mmg ngam2 aje majlis start kol 4 sume dah siap. Tapi ade gak adegan yg sgt mencemaskan pala lutut bibu..sume menu dah siap masak …menu utama – sup baru siap kol 3ptg? Huahua jgn tak caya sejam masak sup tuh sbb gas abis kol 12.30 ..sekali order gas kol bape taw sampai? Kol 2ptg!!!!!!Mmg hangin tol aku..Abie lak tade g opis. Takkan aku nak nek Motobot Abie tu pegi kedai??pengsan!!Mutpon di arah jln kaki pegi order gas.

Aceli bibu mimpi mlm sebelum tu..mmg kol 4 aku tak siap masak lagi sup tu..Mak Uda (sil) dah dtg..siap tanye pesal tak siap2 masak??Adoiiiiiiii toloooooooong aku sgt cemas cam nak berenti jantung taw. Sib la mimpi aku tu tak jadi kenyataan..

Tapi yg buat aku heran tu bile Mut ckp..” Akk tak pasan ke mimpi akk tu mmg hampir jadi kenyataan sbb org yg mola2 datang mmg Mak Uda!!!”

HUWAAAAAAAAAA???Apakah ituh?

1. Kek
Kek Choc Moist wif cream cheese frosting


Figurin atas request kakak (Princess Snow white)Tgh kalut2 tu ade tak korang perasan cacat sket baju de tuh? aceli tgn de tercabut ngan lengan baju tuh..smlm baru pasan rupanye aku pasang lining kuning tu kat tgh2 patut kat bwh ler..wakakaka
The Beday Gurl wif 'kepak'


Kakak ckp nak lilin lagi tak puas tiup satu aje..sib le ibu kamu ni byk stok lilin nak oi
Kek tuk Maksu - beday Maksu 2hb July.

Potong ramai2..sume nak merasa potong jugak
Nyanyi time
The lauk2
Ade pulut kuning dan kari (Ateh yg buat) tq so much Ateh.
Nasi Himpit
Daging masak kicap - tak pedas sesuai tuk budak2

Soto - resepi yg aku cilok dari bibik Alif 3 minggu lepas.


Karamel Flan - manis tol aku buat
Anak2 my Aunt yg kat Rawang antara yg terawal dtg.
Mekasih banyak Nek uji n Atok Padil sudi dtg dari awal sampai abis hehehe

Cian Adriana..demam2 tapi masih sempat senyum okeh!Sporting abis!

Ini juge geng2 mak Ayam yg antara terawal dtg. Ila, Sya, Alyn..
Zura, Sue n Ai dtg juga korang ye!TQ2

All my sil pon ada - tgh bersidang
Bersidang di luar pulak .TQ Mak Long, Mak Uda, Atam, Ateh n Acu dtg ye!

Some bapaks yang membawa diri dan pandai2 la makan sendri ye!

Hadiah2 kakak.Suka sgt de dpt brg princess!
Note:
Ade sedikit ralat aku tak sempat suh photog tak bergaji (Maksu) snap gamba kwn bibu @skoolmate lama yg dpt dtg Eca dan Elly sekuarga dan juga Nek Ina n Atok Muzapa yg baru sampai dah ujung2 waktu tu.Adoila..

Bibu nak ucap berbanyak terima kasih kepada semua yg dtg dan juga hadiah tuk kakak. Terima kasih banyak semua!! Yang penting semua dapat makan dan happy dpt jupe borak2 dan sewaktu dgnnya.MMMuaaah!TQ all!!