Wednesday, September 30, 2009

Raya 1-3 @Umah Nenek & Aki & Ijok

Thn ni turn balik pahang umah mak abah I kat Pahang. Kitoang balik hari jumaat malam sabtu..kuar kol 8.30 sampai umah kol 11.30 ..cam biasa la jem. Pastu Sabtu pagi Abie dah balik Kajang keje sampai Raya ke 3..maka pagi raya tanpa Abie uhuk! lepas tu Bibu sibuk siapkan umah n langsir nenek yg ditempah dah dijahit tuk sliding tapi adoiiiii sgt tensen mak..org tu jahit tebalik skirting langsir tuh!!!...tak semena-mena bibu kena bukak n jahit balik.Thn ni nenek n Aki buat lemang bape kilo tah..sbb ade org nak tumpang mintak tolong buat..lotih nenek.. dapat masak rendang daging je kemudian pagi raya masih bertungkus lumus siang ayam buat soto!Sian kitoang taw!

Pagi Raya 1

Cam biasa la yg paling sibuk si Encik Nuha ni (panggilan manje selain baybok). Dah elok2 pakai baju kurung..time org dtg lak de tanggal kain..kuih toksah citer bape byk de pulun..gasak le ko dik..makan2 bibu wat byk berbalang2 tuh hehehe

Dapat duet raya..pak ngah bagi

Datok Datin Syuhadah

Kuih made in Kajang..ngeh2

Lomang wajib tiap thn Raya Posa n Haji

Lomang Aki

Keluarga Pakcik Omar..yang baju pink tu (Amir) geng bibu mase kecik2

geng men baling pelam ngan panjat pokok

Nila bini Amir tuh..padan le de lama tak balik ..merajuk sbb mase bibu kawen apak de tak bagi de dtg rewang.. biasa la org tua2 nye krisis ...erk ke ko mmg merajuk x dpt kawen ngan aku?lalalalala

comelnya budak boy ni!Putih melepak!

Sebijik tak macam apak de..hahaha

De soka sgt ngan Nuha..leh berbesan kite ek?hehehe

Tgh hari Raya 2

Tade sape dtg..cume tamu cilik je. Tghari tu Aki beli udang galah sungai wat goreng tepung. Lepas tu kitoang pegi ke Kpg Sertik, umah arwah abg Aki (satu2nye kuarga belah abah I yg ade).Disebabkan Aki ni x sabar2 pesal derang tak dtg dulu..maka kami pon berangkat. Ptg lak..nenek Ham & Co dari Serdang dtg (jauhnye dtg beraya) ni kes dah tataw nak beraya mane nak tunggu balik IJok kumpul ramai2, lambt sgt..raya ke 4(erk lupe lak gambo tade)

Cucu2 jiran sebelah..derang ni mmg x penah mis kolek duit raya

Udang cemolot
besar dari tangan bibu- wat goreng tepung rangup.
Tak snap, kelam kabut siap nak p beraya ke Sertik

@Sertik
Pegi beraya umah Pakcik 'Weh' - pakcik sedara my Abah.
Sebab de suke cakap 'weh' berkali-kali sampai lobam nak dengar!!
masuklah weh!
samalah kite weh!
jemputlah makan weh!
mohla kite weh!
hati2 bwk kete weh!
hahaha mmg sume ayat de ckp ade 'weh'

ni lagi my kazen2 belah abah yang dtg umah kitoang plak pagi Raya ke 3


Malam Raya 3

Kitoang dah sampai Ijok.Kitoang org pertama sampai hehehe..makcik2 I yg lain lom sampai. Tghari Abie sampai dari ofis terus kitoang gerak ke Tepeng plak. Takpe nenek2 and ATok2 sume jgn riso nanti kitoang dtg raya umah (duit raya lom abis collect hehehe)

Jauh nye tukang amik gambo ni..tgkla nuha yg susah nak duk diam
Maman Man jauh dariJohor...ni je photoshoot famili yg ade..yg lain2 lom sampai

IkLan!

kalo korang tgk ade baju gantung2 tu kan..
makcik I ade amik tempahan baju kurung

sape nak tempah jahit bgtaw ye!

to be continued...............

Wednesday, September 16, 2009

Kuih Raya bersulam Manik???

Inilah yang disibukkan sgt sejak 2-3 minggu lepas.
Kuih raya dah siap berbalang2...hehehe.Ade Tart nenas, samperit, cornflakes coklat & Almondlondon. 4 balanng tuk umah mak I. yang lain2 tu 3 (samperit, tart nenas & almond london) Mut order, makcik i pon nak sebalang tart.

Ingat nak buah sejenis lagi cornflakes tapi rase cam dah nak tutup kilang..adeh!
Yang ini pulak projek sambung dari thn lepas hehe.
Tade surprise2 lah! sape nak tolong jahit manik tolong kabo eh!(lepas raya nye projek)
Yang model tu (astaga Mut pjgnye kuku ko) baju chiffon jahit manik seiring + manik terabur.
Close UP

Masih dalam proses pembikinan bahagian leher.

Pergi tak kembali

Ingat tadi nak update baju raya..tapi lepas baca SINI...tgn jadi kaku...airmata leleh..dada jadi sebak...sob..sob (tak bley tahan). Ai, Aku harap ko dan sekuarga tabah hadapi semua ni. Kami cume mampu berdoa yang terbaik tuk arwah ayah ko.Astagfirullahalazim li walakum (semuga diampun dosa2 ku dan kamu semua olehNya)

Tuesday, September 8, 2009

Persiapan Raya 2009

Lama betul bibu tak update (bz tol time posa2 nih).

Biskut
Bibu dah buat 4 jenis biskut.Samperit, Tart nenas, Almond london, Coklat badam cornflakes.
Cornflakes + nestum cookies (lom buat...rasa nak buat esok malam..hermmmm tula asik berat tido last few weeks!!)
Langsir
Langsir umah Makcik Sarimah (ooo ya thn ni raya balik umah parent I dolu..hehehe best! -- Lari topik jap).Langsir umah I takpe lepas raya pon boleh hehehe. Skang ni tinggal 4 tingkap je.(sempat ker???arghhh sempat2)
Baju
Baju kasual budak2 dah siap beli. Baju kurung mmg nampak gayanya kene carik mlm ni sbb ingat sempat nak jahit hari tu tapi tak konfiden sbb kain licin + tade mase dah).Baju kurung I beli siap je..Mut tgh jahit manik (de yang oper nak jahitkan..aku, leh melaram lagi kaaaaah). Baju Abie er...er...on the way hehehe
Keje umah
Seperti biasa I tak buat..Tq Mut! Nanti upah kasut yek!hehehe

Barang2 rumah
Tade tuka2 beli baru (lom rase nak tuka...dah runtuh/patah baru tukar hehehe)

Duit Raya
Bereh!

(dah publish ni tataw pulak ade tag persiapan raya...hah halal jelah)