Wednesday, October 28, 2009

Fesyen rambut terkini!!!

Ini tak lain tak bukan keje Kak Mut!

De buat toncit sampai 3!! Aceli anak2ku ni sume rambut halus + sikit.Jenoh gak bubuh minyak rambut yg ijo bau tengek cam kelapa tu.Tapi rambut derang ni tade pjg2..jeles gak tgk rambut anak org pjg2 leh tocang2 kan?.....................................................................................................(kehabisan modal tuk bercerita kehkeh)


Anak rambut sgt banyak!
Mangsa Buli


Friday, October 23, 2009

Kek 3 malam


Kek utk Sarah

Kek ni order from mama/ibu Sarah (my sil nearby) (konpius den..Sarah ni kejap de pangey mama, kejap de pangey ibu) untuk di bawa ke sekolah sempena hari jadi Sarah yang ke 5.

Info kek :

Kek coklat super moist + buttercream +blueberi filling.



Kek utk Iman

Etot tipon bibu hari rabu nak bawak kek tuk Iman – farewell kek. De ckp nak kek $ ,byk ni..hah ko buat ler besar mane…uiks camtu? Ok lagi sng ekeke.. Upin Ipin tu yg Sarah nye da ade maka bibu tepek je. Jumaat ni last day Iman di sekolah lepas ni de g skolah omputih plak. Kakak mmg dari dulu geng ngan Iman.. sampai de cakap, “ bu, kita ikut Iman la kat tempat ade salji tuh, boleh??” adeh kakak…ingat dekat dah murah ke macam pegi KL? Kecik2 dah demand hohoho

Info kek :

Kek Span Cappucino vanilla + buttercream



Kek utk Suri

Aceli Suri ni penah order kek kawen fondant dulu. Kali ni tuk majlis bertunang de pulak. Thanks suri!

Info kek :

Kek coklat moist fondant



Maka Mlm ni bibu leh rehat tgk Nur kAsih gn Aman…ekekeke
Esok bibu ade jemputan majlis cukur jambul adik Iman lak@Shah Alam.
Sgt bobok itu budak geramnyerrr (erk..nampak sgt aku kepingin anak boy..ahaks)Ilham yang bokbok

Wednesday, October 21, 2009

Sambutan Beday Nuha pulak!!!!!!!!!!

Dah lambat entry ni baru nak publish hehehe.

Bibu agak sibuk lately. Sekadar publish then ilang …ibarat tanam pokok pisang peh tu biar de tumbuh sendri..boleh?ih ih ih bukan ade org nak tgk pon!!

Beday Nuha ni sambut 2 minggu lepas. Sama tarikh dgn kakak Abby , kazen de maka harus le di sambut sama2. Walopon Nuha ni belum banyak cakap (tah2 ape yg de bebel selalu) tapi de paham ape yang kite cakap dan seorang anak yang SANGAT PENGEMAS dan BOLEH DIHARAP kalo ibu de suruh amik ape2. De mmg tak boleh nampak bende sepah sure nak kemas balik..simpan balik toys sume…

kalo waktu nak tido sblum naik bilik atas, dialah org yang akan :-

- kutip toys

-tutup tb

-tutup stand fan

-tutup ubat nyamuk letrik

-peh tu babai2 kat Abie de yg sedang nganga2 tgh tgk tv tapi di offkan!!

hahaha..…..Adoi sgt rajin ini budak.Amin! Moga kekal sampai besar nanti ye Nuha!!!


Kek Coklat super moist dengan buttercream cheese


Caaaayang baybok Nuha!!!

Thursday, October 15, 2009

Kembali membuat Cupcakes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lamanye rasa tak buat cupcakes!

Bulan Puasa mmg bibu tak amik tempahan…banyak keje lain nak buat mase puasa.

Sabtu lepas, kawan Maksu order cupcakes utk gf de dengan tema pink. Adowh! Pening gak aku nak mikirin tema pink tanpa bagi design ape2? Aceli lagi senang ko! nozzle dan buttercream ditangan…haa pandai2 ler buat!Maka bibu leh pikir bentuk rose + love aje!Lagipon de nak 8 biji aje..hahaha sgt mudah di situ!

Kendian bibu ade juga buat ciskek + siram choc ganache (hadoi ralatnye tak amik gambo..tgh type ni pon leh kecur air liur!!) kalo tak sure korang leleh jugak kan?kan?kan?


Hari Isnin pulak, my aunt order untuk bos and staff de. Tema yang biru tu de nak cam Ummie Aida nya kaler (dowh cane tuh??) Biru2 ni ker?hermmmm..ini campo 2 kaler biru + ijo baru dapat kaler ni! So munge tu I buat gune fondant aje + buttercake wif blueberry filling.Swirl tu mmg rase kene improve lagi...hehehe balik keje terus bersilat masak + buat kek ni..pino jap biiji mata I!!hehehe
Cc for staff yg laki
cc for the lady boss



Friday, October 9, 2009

Nuha's B'day is TODAY!!! 09.10.09

hAPpY 2nd BirThDay NuHa!!!

Hari ni genap baybok Nuha 2 tahun.Sekejapnyer!!rase cam smlm baru lahir. Semuga Nuha jadi anak yang taat ye sayang, bijak seperti maksud ‘Nuha’. Bibu, Abie dan kakak saaaaayaaaaaang Nuha!Mmmmuaaaaaaaaahhh


Beday sayakah????
OOOOoooooooooooooooooooooo

Thursday, October 8, 2009

Farmville @umah

Nak share sesape yg tanye wat tauge kacang ijo hari tu mase beday party kakak.
So skang ni tgh musim farmville kat Facebook kan..semua org sibuk berkebun .Nah! ini mmg farmville nyata ye bukan alam maya cam kat Facebook tuh!! Sonang je buat tauge ni. Sangat sesuai tuk hidangan soto.Sesape yg nak wat open house raya tu boleh la cuba (sempat lagi kan next week last open house kaaaaah).

Mula2 kene rendam kacang hijau(agak2 le 1 cawan ke) dlm air biasa/suam selama 10-20 minit. Lepas itu toskan dlm tudung saji cam di atas ni. Guna besen penapis pon boleh.Tutup dengan tuala yang dibasahkan air. Sila pastikan tuala sentiasa lembab. Sekurang2 nye 2-3 kali spray air.

Biarkan selama 2-3 hari. Sila pastikan juga setiap hari tu tuala tidak kering.
Lepas beberapa hari anda boleh lihat bwh penapis tu akar2 tauge..hah dah cambah la tuh!!
Taraaaaa dah jadi pon tauge organik

Okeh! Selamat mencuba kawan2!

psst:
Bagi yang keje tu tentu payah kan kalo buat di rumah (tade sape tolong siram) korang leh bwk jela tauge kat opis..kalo korang leh hadap farmville kat FB, dah tentu yang ini pon boleh ekekeke.

Friday, October 2, 2009

Raya 6 @ Bukit Merah Laketown Resort

Yeahhh..masih di Taiping!

Petang Jumaat 25/09/09


Aceli mmg bibu n Abie dah plan nak pegi Bkt Merah ni..last dulu pegi mase kakak kecik lagi. Ajak Cik Ma (my sil) & Co , Mak Long & Co dan Opah duk satu malam. Dekat je je ngan Kamunting dalam 15-20 minit driveway. Check in dah petang dlm kol 3 terus siap2 ingat nak mandi waterpark tapi tutup awal so kitoang patah balik mandi kat pool aje..puas ati gak luas giler. Nampak Lisdawati n Azmeer komposer check in dan mandi2 ngan kitoang gak..sebelah je tapi tadela nak snap pong..kang kate aku mamarazzi laks hehehe

Lepas mandi2 naik bilik..makan ngan rakus, memasing lapo giler..tapi dah siap bwk bekal sbb susah gak nak kuar mkn dari situ. So mlm tu zzzzzzzzzzzz dan buat la ape2 yg patut *wink*


Pagi Sabtu 26/09/09


Kitoang check out kol 10 terus pegi theme park..mandi2 manda. Opah and Maklong naik skychair and masuk Ecopark. Kol 2.30 baru kitoang kuar..itupon sbb rase kulit dah pedih2, Nuha sampai tetido kepenatan atas pangkin, tapi budak2 masih nak mandi..ayoyoyo..legam ko kakak!

Yang ni dah penuh dpt check in yang 4 tingkat je.
Lagi view pool. Luas 2-2 bahagian pool ni..
itupon jenohnye nak panggil budak2 ni naik balik aish!!
ini budak mmg tak reti diam naik turun poolsampai tertelan air ..muntah2 pon tak serik2 lagi
tak mo duk dlm float
Lagi kakak yang gedik nak x mo naik
Pagi terus pegi theme park/waterpark
Ready masuk siap goggle..ade je nak pau bibu

Letih sgt haa..lepas minum susu tak sempat salin baju trus zzzzz
Abg Irfan sampai hangit!
Nuha ni mmg berani tak mcm bibu de!
Adoi bibu sgt geli ular2 ni eii remang tengkuk wei
Posing depan waterpark lak..nak balik dah
penat tol bwk budak2 ni!
Depan pintu masuk laks..bubai!!

psst : Mrs to be, Puan Hanna Shoebhay, sila tatap gambo2 kami bersokaria tatkala kamu sibuk bekerja dan bersendirian tido di rumah hari tu!!Jangan marah naaaa!!ekekeke