Tuesday, March 29, 2011

Lagi percubaaan membuat bunga felt

Sangat seronok buat bunga2 ni..lepas ni ape pulak ye???think think think

Monday, March 28, 2011

22 minggu sudaaaa


Saje nak update beso perut hehehe jarang tayang dlm blog.Skang dah cecah 22 minggu dah buleh rasa pergerakan baby.Selalu malam de banyak gerak.Tapi kali ni bibu rase besar suar tido sume yang longgar2 dah tak boleh sarung sampai asik pakai kaftan je tido.Suar jln Alhamdulillah ade tapi yela takkan aku nak pakai wat tido plak ye?Tapi rase mmg besar kali (perasaan je lebey kot hahaha).Kain Baju kurung pon tak byk yang boleh disarung. Dulu masa kakak n Nuha sampai 9 bulan leh pakai baju kurung lagi.Ape2 pon harap baby ni sihat.Tak kisah le de xmo tunjuk lagi anu de hehehhe(sgt pemalu ok!tiap kali scan mmg de kepit kaki de). Sakit pinggang + punggung tu mmg la berterusan kecuali tido je bibu tak rase sakit huuhuhu. Harap diberi kekuatan dan kesihatan yang berterusan. Amin.

3rd Felt project...gear 3 terus



Taraaa..baru menyiapkan munge ni tuk jahit atas Tshirt..cam senget sket tade acuan..jap lagibuat yg round plak hihihi

Friday, March 25, 2011

Alhamdulillah


Stress smlm agak hilang dengan berita hari ni hehehe..
Serius mmg bibu down sgt..ye I taw x elok tuk ibu2 mengandung..
tapi tula kdg kite ni emo je lebeh..anak ko baru darjah 2 result tak cantek pon ko dah nangis
ni lagi kami ni haa yg anak baru kuar result SPM (haru sungguhla aku nih) hahahaha

Ok. Tu citer semalam.

Hari ni cerita lain.Malam kang g beli barang2 dapo.

Esok sabtu dan Ahd ade byk agenda.Sabtu dan Ahd mau ke Genting bawak budak2 ni g Theme park ke masuk Snowworld ke. Tapi pagi esok ingat nak pegi Nilai 3 dulu cari cabinet tuk letak decoder Astro/player dan segala mak nenek remote.Nak pegi Ikea cam jauh sgt ..kang parking susah ( itu bukan alasan bibu ye hehehe).

Dalam kepala ni macam2 nak buat :

Sofa 2 Seater
Buang sofa ni kat kilang perabut depan sana. Kalo boleh 3 seater aku nak buang jugak.

Japanese table
Meje ni buh kat dapo .Sungguhla menyemak letak kat hall sbb dernag suke buh segala bende atas meje tu sampai la berhari2..dan keje bibu gak le tukang bersihkan!!

Meje makan
Tak penah guna sgt meje mkn ni dari de duk tersadai kat dapo tu baik bwk kuar ke hall
Dengan harapan memasing akan gunakan tuk mkn..tapi jgn harap le kan sbb memasing suke makan depan tv!

kat wall feature ni nak buh meje mkn!!
Tv dah sangkut kat hall ganti frame tu dah lama
cuma nak cari cabinet letak decoder ngan remote2 n speaker sume.
skang ni buh meje rak pasang siap ikea yg lama yg bibu kerat2 tu kaaaah
(dulu Abie angin gile time abis pantang kakak aku tade keje aku kerat2
rak ikea tu yg tinggi tu jadi 3 bahagian)
Tapi ade sebab kenapa bibu kerat2.Bayangkan rak de cam atas ni mmg model ni dah tak jual kat ikea skang tinggi sket dan lebar de ade 3 lagi camni duk kat ruang tamu. Masa tu kakak kecik lagi..kalo de dah mula nak berdiri dan berjalan mmg buleh jatuh hempap rak ni kalo budak tarik dan bergayut. Maka bibu mase tu tade keje, kerat le jadi meje pendek satu, rak 4 tingkat pjg dan rak satu stgh tingkat (cane aku nak citer eh..gamba tak buh!!!hahaha pandai2 le korang imagine!)

Tapi sius bibu bukan reti deco2 ni even derang ckp aku kreatip ( kreatip ke kaaaah). Tapi bab2 nak cantekkan umah ni tahle aku tak reti.Kadang teringin gak ade bunga kat sudut, vintage ke ape ke hermmmmm

Thursday, March 24, 2011

Projek Felt ke 2


Lepas dpt kaler pink from Syapa smlm beli melalui supplier lain pulak,
maka bibu melepaskan stress hari ni pada waktu lunch tadi dgn menjahit ini!!!!!

Psst:

My First Felt Project


Taraaa..siap Nuha punya bibu jahit hari Ahad lepas. Kakaknye pon dah siap tapi baju de baru basuh tak sempat nak snap. Pas ni nak jahit pattern laik lak kat Tshirt lain hehehe..walopon pagi ni bibu sgt2 stress..tapi tgk kain felt ni sejuk sket :(...ye sgt2 stress kalo ujan je aku akn sampai opis lambt, sangkut dlm jem selama 2 jam stgh!!!mmg meraung dah pon dlm kete.Pastu stress mlm tadi kakak tunjuk result Math de teruk..hmmmmm stressssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Wednesday, March 23, 2011

I Felt hihihi

hihih tak sabar nak buat ni..dah buat tuk kakak n nuha..

Monday, March 21, 2011

Kakak yg suke menjawab

Hari ni dah mula skolah. Jalan raya semakin sibuk + jem.
Nak kuar undur kete dari umah pon amik masa 5-10minit kdg.

Nak citer sal kakak.
Sebelum coti skolah, de coti dari hari Rabu dan Jumat sebab demam.
Jadi de x amik ujian bulanan Math.Bile bibu suruh de buat keje, ade je alasan de.
tapi bile de mintak ajak jalan2, cepat je de.
Maka kemarin, bibu suh de buat latihan Math.
Mula2 de ok lagi tapi biasala nak kite ni terpacak duk sebelah de.
dah masuk sejam de mula dah boring.Padahal tinggal satu muka je lagi.
Bibu geram lenting2 sume.de De wat dunno je.
Pastu bibu geram ckp :
" kakak kalo malas2 camni dpt C or B mmg taxmo bwk jalan dah"
de senyap je..wat muke geram. bibu sambung lagi.
"ibu dulu tak penah dpt B tau..sume A..markah penuh"
(aceli aku saje gempak sket..bukan sume markah penuh kadang..tu dah genius tu 100% sampai darjah 6 hahhaha)
Kakak senyap lagi. Lagi muke geram.bibu sambil bebel2 gosok baju sekolah de.

Tetibe de amik buku rekod de.
"Nah tgk ni..kakak penah dpt 100% ape?" beriye de tunjuk buku rekod de depan bibu.

bibu pon beriye tgk...dlm ati aku nak gelak giler2 ni.. tapi tahan2 kang ilang kontrol marah.

"ini rekod kakak tadika!!!!sume org pon dpt 100%!!"

BIbu mmg dah nak tergelak sgt dah..de geram bibu ckp camtu...hahahahhaha

kakak ooo kakak!

Friday, March 18, 2011

Mood Hari Jumaat!Yeaaaaaaaay

Mood bibu hari ni seperti Frog Face Topper' di atas ni.
Udah jangan tanya kenapa???sudah Jumaat dong! Jumaat!hahahhahaha
Esok boleh rehat puas2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Notes :
Gambar dari entry 'Mixed Theme Cupcakes'

Thursday, March 17, 2011

Mood hari Khamis

Mood hari ni ialah macam cupcakes topper atas ni. Pinky and green.
Pinky - tak sabar nak tunggu esok, Jumaat.
Green - I sgt tenang hari ni. ( cam tak relevan je kaler2 ni ngan mood hahahahhaa) wat ever!!!!

Notes :
Gambar dari entry Mixed Theme Cupcakes

Wednesday, March 16, 2011

Mood hari Rabu


Mood hari ni ialah cam donkey atas ni.
Hari ni dah masuk keje.Berat nak pikul!!Hati berat + kaki Berat + montot berat.

Notes :
Gambar dari entry Mixed Theme Cupcakes

Tuesday, March 15, 2011

Mood Hari Selasa

Mood hari ni ialah hati penuh Taman.
Sebab semalam coti, hari ni coti juga hehehe.Musim coti sekolah ni bibu dah book hotel di Genting bulan lepas. Khamis lepas tetiba Abie ckp de x boleh amik coti sbb ada training@Cyberjaya. Bibu bernasib baik dapat tuka tarikh booking. Lege sesangat!!!!walopon sedey coti ni tak dpt bawak budak pegi mana2.I gumbira!!!dapat lepak di rumah!!!!( Lepak2 pon I bbsit 4 org budak taw termasuk anak2 buah) hins hins hins ( kembang lak rasa cam dah buleh bukak Taska). Buka Taska pon ok kan?kalo tak bukak bakeri?( ha sudah!!! byk tol berangan)..nantila citer sal budak2 ni.


Notes:
Gamba dari entry Mixed Theme Cupcakes

Monday, March 14, 2011

MIxed Theme Cupcakes


Aceli sejak peknen ni, bibu dah tak amik order sgt.
Tengok tahap kesihatan badan.Tapi kalo tetibe ade mood ditambah keterujaan untuk mencuba sesuatu yang baru, bibu akan buat.Juga, bergantung kepada faktor penghantaran.
Sori bukan bibu cerewet, tapi kadang ade org jauh2 nak order,bibu minta maaf sangat ye sebab bibu tak buat penghantaran. Kalo nak order sama ada boleh amik di rumah, di pejabat atau weekend di mana itu kalo bibu kebetulan keluar.Bukan xmo buat komersial tapi masa, tenaga kerja dan tahap kesihatan yang agak kurang memuaskan saat ini.Insya Allah jika ade modal nanti mungkin buleh bukak kedai ke ( hehehe berangan dulu k).

Cupcakes ni bibu tak ingat bile tapi bulan lepas. KakSal - X Segamatian mintak bibu buatkan cupcakes untuk 'presentatation' kelas de. De sambung balaja di UITM Shah Alam dan ada kelas tiap Ahad. Maka bibu masih ade belen fondant untuk mulakan projek ni. Mula2 mmg penat betul..buat sekejap benti baring pastu sambung. Tapi bile dah tgk hasilnya...hehehe ilang sket la penat tu. Bertambah2 ilang penat + kegembiraan bile Kak Sal bagitaw group de dpt markah penuh untuk presentation ni. Bibu tumpang gembira!!!(kalo la dulu masa belajar bibu dah pandai buat camni kan senang???? satu kelas dapat mkn cupcakes kan?)

Notes:
Yang topper animal tu ade yang bibu tgk kat flickr Tortedecorate x silap.Yang lain2 ilham sendri.

Sunday, March 13, 2011

Kenduri Kazen@Ijok



Lepas terliur lauk2 sabtu, Bibu pon mengharap lauk Ahad ( eh makan je ko pikir eh, orang g kenduri nak tengok penganten dan jupe sedara mara!) juga akan sedap.
Ahad ade lauk sambal fucuk, kulit lembu masak lemak, ayam goreng rempah, nenas masak lemak dgn ikan kering, soto.Wah!meriah jugak kan lauk2nya?
Apa2 pon kenduri di kampung mmg terbaik!Masih mengekalkan tradisi rewang2@gotong royong.
Bibu ucapkan selamat pengantin baru buat Elin & suami, Kamal. Semoga kalian cepat2 timang anak dan berbahagia hingga ke akhirnya.Amin!
Ni famili belah arwah bapa Penganten@pakcik bibu.
Ni sebahagian makcik2 n pakcik2 i yg ade.
yang dari Johor & Alor Setaq pon datang!
eh!gua baru perasan gua sorang je!Abie ngan budak2
dah duk dlm kete???x sabar sungguh la nak balik!!

my kazen. Adriana yang se geng ngan kakak
sebab geng kakak tak datang.
de asal buleh je geng ngan sape2!
Kakak! u kene panggil Adriana ni aunti taw even de lebey muda!
hehehe

Saturday, March 12, 2011

Kenduri!!!


Ni Nasi Ingkung nama nye.
De cam direbus ngan rempah rebus skali ngan nasi ke
tah i pon tataw cane nak buat ( len kali balik awal!!!)
Huwaaaa..sedap2 nye lauk jawa ni!!!
Ni lauk sabtu masa kenduri kazen bibu di Ijok.
Tapi bibu datang hari Ahd (Lauk sabtu lagi sedap huhuhu)
Biasa kalo di kampung jawa, orang dah mula rewang dkt 2 minggu.
Waaa..ade Menteri Besar Selangor uu!
Beliau datang hari Sabtu (erk rewang kaa Tan Sri?)
(yang tengah2 tu mak penganten@my aunt)

Notes: Photo ni I cilok from FB my kazen hehehe

Friday, March 11, 2011

Sutun Sumbat


Aceli dah lama buat sutun sumbat ni.
Tapi tataw la nape tekak ni masih pahit so tak dapat nak menikmati rasa de sesedapnye huhuhu.
Kalo belah2 pantai timur masak sutun sumbat putih tak silap.
Tapi ni resepi mak bibu.Macam masak sambal tumis kurang cili, letak santan, sos cili dan serai.
Pulut tu Bibu masak dulu tanak cam nasi biasa.
pastu sumbat.
Sesetengah orang, rendam pulut dan sumbat.
Tapi I tak suka sbb kalo masa lama2 sutun jadi liat.

Thursday, March 10, 2011

Kek Tahun 2010 yg lom update hehehe

kek fondant hantaran Khalid-anak buah Abi on 01.11.10
Kek order Irda-bulan 1 kot..x ingat date
kek soft cotton japanese-wat mkn2
kek span stoberi tuk Aki-01.11.10
kek order from Suel - October kot..lupa dah
Kek beday Arman- bulan Okt gak
pon Okt..sarah

Tingginya Bukit!


Anak dara yg suke berbaju tidur 'Pinchesss'









Kejadian yg agak lama berlaku Dec 2010 masa coti Christmas.
Balik umah Aki n nenek.Singgah Bukit Tinggi.Jalan yang bengkang bengkok. Bibu pening. Naik stgh jam, Posing2 bergambar dalam cuaca yang hampir nak hujan, pastu balik!Cam menghabiskan RM50 tuk tiket semata2 bergambar!

ha...ringkas kan ayat?

Monday, March 7, 2011

Mimpi rumah lama

Korang penah tak mimpi rumah yg sama tiap bulan?
I nak stori rumah yg selalu I mimpi. Bibu ni dari kecik lahir, membesar dan bersekolah di kampung arwah atok dan nenek@Ijok, Kuala Selangor. Rumah tu dah lama sejak mak bibu dari kecik kot. Bila bibu mula duduk situ, mase tu dari umo 4 thn ulang alik umah mak abah@Pahang ke Ijok. Bile asik terbiasa duk celah tiak arwah nenek n atok, maka derang pon offer bibu skolah situ. Masa tu mmg rapat sgt famili belah mak.Mak dan abah pon sampai tak terkata ape lepaskan le anak sulung yg agak2 nakal ni duk kampung.Masa tu bibu darjah 2 pindah sekolah kampung.Bila coti sekolah baru balik pahang.

Alkisahnye rumah tu sekarang dah tade lagi.Rumah tu dah sepenuhnya bertukar jadi rumah batu dan didiami oleh pakcik bibu, adik mak.Kadang sebulan skali kali semua balik berkumpul
(tu makcik n pakcik2 I le..I ni je jrg balik heheheh)Kadang derang cakap I ni cam adik derang plak heheheh walopon hanya anak saudara!

Sekarang ni, bibu kerap mimpi sekurang2nya sbulan skali mestilah mimpi pasal rumah tu ( yg lama). Ni lokasi2 dlm rumah yg selalu sgt bibu mimpi :

Lokasi 1 - bilik tidur pertama tingkat atas

Bibu selalu tido dalam bilik ni. Bila mimpi dlm bilik ni bersama gobok lemari tempat simpan baju bibu.Mimpi tu selalu bersama org2 yg bibu kenal sekarang ni e.g. kwn2 sekolah menengah, sek rendah, kwn satu U.

Lokasi 2 – bilik mandi

Bilik mandi ni la selalu gak le mimpi. Mase tu simen biasa..ade tingkap kayu dan kolah besar. Mimpi kadang tgh basuh baju, mimpi kencing(sible aku x kencing btul2 hehehe naya mak!). Kadang mimpi tgh nak mandi org sbuk intai2 dari luar. Mimpi pes time peod pon ade kat sini lol!!

Lokasi 3 – meje makan

Dulu mase bibu sekolah biasa yg masak arwah nenek.Pastu bile I dah sek men, I lak amik alih masak ni kadg2 ler.bile weekend makcik2 sume yg masak. Meje ni jugak le selalu mimpi mkn sama2 again dgn org yg sama.

Lokasi 4 – Pintu masuk

Rumah dulu2 kan ade jeriji dan ruang santai sebelum pintu utama?kat sini jugak bibu selalu mimpi. Sebab lokasi ni selalu jadi tempat santai petang2 atau bile ada tamu dtg.(Dalam gambar bwh ni leh nampak pintu yg ade jeriji cat putih tu la pintu utama)

Untuk contoh ni je gambar yg bibu sempat cilok .Ini dari album kazen bibu tuk lokasi yg kerap mimpi - meje makan.Meje makan tu mmg sentiasa dihias cantek.siap lapik.

Mase ni kazen2 dan adik I (last skali duduk belah kanan) mase derang kecik2 umo dlm 5-6 tahun x silap bersama arwah atok. Kerusi malas tu selalu jadi rebutan, asal arwah bangun je semua org berebut duk situ hehehe
Lokasi yg sama jugak cume sekarang dah byk perubahan, rumah batu, ruang yg lebih besar + ruang mkn dah jadi kat belah blakang tembus ke dapur. Org2 model dlm tu pon leh thn besar budak2 ni heheheh .Ade 4 org je yg sama dlm gambar ni.Cuba teka???

Tapi yg paling best gua rasa mimpi cam dlm citer Earth Invasion tu. Kami semua dlm rumah lepas tu ade UFO terbang nak kepong kawasan Ijok. Kemudian leh dgr siren UFO ngan siren berita yg UFO makin dekat kat kawasan rumah.. Mase tu bibu rase mimpi yg paling benar lah!!Takut giler!Semua org lari masuk kebun getah selamatkan diri dari makhluk asing.hahahaha sampai cam tu skali guanya mimpi!Dasyat!Dasyat

Orang kata mungkin sebab uri kita tanam kat situ maka roh kita sentiasa ingat tempat tu btul ke?wallahualambisawab.