Monday, May 23, 2011

Checklist barang2 baby

Checklist barang2 baby yang perlu.Cam bibu dah masuk anak 3 sesetengah brg yg masih boleh dipakai teruskan. Dah agak2 lapuk tu kenela beli baru janji tak berlebih-lebih.Berikut antara brg2 yg bibu dah beli , belum beli , perlu dan tak perlu. Jika ada yang tertinggal, sila bgtau ye kalian!

1. Napkin - yang lama masih baru dan elok , tak pakai sgt.
2. Barut - yang lama masih baru dan elok.pakai pon sekejap je kan.
3. Kain bedung - bibu nak cari kain flannel dan elok sket instead bedung dgn napkin pendek sgt.
4. Bantal & selimut - dah ada tinggal nak buat sarung. Coti nanti bibu jahit.kalo x larat beli je.
5. baju bb newborn - dah beli weekend smlm ( yg lama dah x bape sesuai).
6. Feeding bottle bb - dah beli awal2 hari tu mase sale.
7. stokin bb/booties - dah ada baru dan lama pon boleh dipakai lagi.
8. Toileteris set - dah siap beli.
9. Towel bb - belum beli..smlm cari takde yg sesuai.
10. Set Bersalin - lom beli.
11. bouncer - masih elok dan tinggal nak basuh sume
12. Electric breastpum set - Alhamdulillah sudah settel beli awal bulan hari tu.Dulu pakai manual je.
13. Breast Pad - dah beli.
14. Stroller - Abie dah niat nak tukar baru - settled ( itupon Nuha dah rasmikan hahaha de yg excited mcm belikan tuk dia plak.

So far ni je dlm kepala..oo ya nak cari rompers online + jln2 ke kedai bb yang bibu nak pegi..InsyaAllah weekend nanti.

Thursday, May 19, 2011

UTI Premature Contraction

Baru ade kesempatan nak menulis.
Minggu lepas bibu coti 3 hari dari Isnin - Rabu. Khamis dah JUmaat bibu keje. Malam Jumaat tu bibu rase cam bb mengeras lebey dari biasa diikuti sakit bwh ni .Bibu ingat de maybe bergerak nak tukar posisi. Esok pagi drive pegi keje bibu dah rase lain macm dah terhentak sket je..sakit nye kat bawah tu sampai rase setiap 10minit contraction.Eh takkan aku nak bersalin dah?baru 7 bulan??sampai je kat Parking kete..bibu x leh turun rase sakit sgt duduk pon tak buleh. Pala ni ligat pikir ape nak buat ni? kol hubby? g spital ke ape?ke de sakit sejap je..tapi bwh tu menekan2 sakit tiap kali bergerak. dekat 10 minit bibu berdiri kat tempat parking dibantu org2 parking tu yang bibu kenal. Kebtulan nampak kwn bibu, Fida jln nak g opis..rupenya2 staff kat opis kol de mintak tolong tgk bibu.

Maka lepas kol Abie..Abie ckp de nak dtg..tapi bibu dah tak thn sakit ni.So we all thn teksi pegi GH!!Adeh pala dah x leh pikir GH je yg paling dekat gamaknya. Lepas edisi soal siasat ( punyele lama soal siasat dan amik laporan) sampai sejam stgh baru le doc tu scan n cek seluk sume ( maa aii kene seluk cam nak banak plak!) de ckp bibu kene admit!kalo de bagi ubat then balik umah..leh terbanak kat umah! ooo tidaaaaaaaaaaak..aku xmo admit situ! Maka bibu suh de wat referral to KPMC sbb ape2 rekod n doc yg handle sume bibu dah kenal.

Maka bibu pon admit ke Kajang Plaza Medical Centre.. Hadui legenya dpt baring.Pastu doc Mimi yg selalu cek up tu dtg n bgtaw itu ini..lepas tu de ckp kene inject tuk matangkan n kuatkan paru2 baby.Itu bibu ok kan lagi..ape2 la doc janji saya tak banak hari ni!!Saya tak prepare ape pon lagi!!!banyak lagi bende saya nak buat dlm masa sebulan ni huhuhuhuhu

Dalam kol 3 ptg bibu kene injection pertama. Hadui sakitnye sengal2 sampai sejam lebey. Mase stgh jam pertama lepas cucuk tu huiiiiiiiii sakit de cam de tinggal benam je jarum kat bontot!! Tapi doc dah bgtaw ade effeck injection ni.Kaki tgn rase menggigil dan jantung ibu akn jadi laju sket.Pastu bibu takleh buat lebey2 nanti kaki tangan jadi krem.Tape Bibu pasrah demi anakku sayang ini! Dalam kol 3 pagi tu bibu kene inject lagi huhuhuhu

Maka 2 hari Jumaat dan sabtu bibu rehat pastu tghari bibu dah boleh kuar.Tapi bdn still lemah.Doc ckp kemungkinan para ibu mengandung boleh kene contraction awal ni sbb:

1. Urine Infection
2.Masalah diabetes/darah tinggi
3. Lain2 masalah dalaman.

Maka bibu kene sebb yg pertama 'Urine Infection'. Nak kata tak minum air dah byk teguk. Tapi may be sebab 3 hari yg panas bibu kat umah bibu asik teguk Ribena Laici Ais..Sedap woo ribena laici/longan.Maybe juga aku stress bwk kete ape2 risiko pon leh jadi penyebabnye.

Notes:

Skrg bibu masih menelan ubat antibiotik, potassium dah abis , ubat kuatkan rahim pon ade. Alhamdulillah contraction dah tade.Cume bb ngeras biasa2.Pergerakan sgtle byk.Jenoh ibu kamu ni nak !ape2 pon tunggu bulan 7 nanti ye sayang..leh sambut beday ngan kakak kamu nanti bulan yg sama hehehehehe..jgn kuar dulu taw!!!

Friday, May 6, 2011

Aduh tak tertanggung rasanya..

Ya Allah berikanlah aku kekuatan.
Semalam dan hari ni hari yg paling teruk bibu rasa.Kesakitan yg amat sampai nak buat keje pon sambil berdiri.Nak nangis pon dah kering.Baby terlalu aktif dan perut sgt tegang sbb tu tulang ligamen tulang blakang sakit sebab dlm proses pelenturan dan pembesaran perut.Bibu rasa sbb stress bwk kete bile sampai opis bos sibuk tipon kol n sms talu2 tanye dah sampai opis ke suh buat itu ini. Like i'm the only one paddling the boat!!!!!!!!!!!!!!Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tensen sesangat nih.

Tuesday, May 3, 2011

belum pon sempat....

Lamanya bibu tak mencoret hehe..bz sket skrg ni.Banyak bende nak siapkan seblm bibu mula coti awal July nanti. Tak sabar nak duk rumah.Seriously, sangat tak larat nak pegi keje dah, tempuh jam + duk dlm kete berejam. Dari Isnin - Jumaat mengadap kete + trafik, Sabtu Ahd mmg bibu tak larat dah nak pegi mana2.Kali ni mmg bibu tak berjalan sgt sbb penat + jemu tgk kete + rase nak menjerit je kalo kene naik kete weekend ni.Tak macam masa peknen kakak n Nuha dulu bibu suka berjalan. Sabtu dah kene hadap baju2 nak basuh dan lipat, mop lantai dan sebagainya. Ahad, mmg nak baring je.Penat + letih + capek + tak daya.

Nak citer Jumaat lepas mase tgh bwk kete pagi ke ofis, bibu dpt panggilan dari kakak angkat bibu dulu. Last de tipon, de ckp arwah bapa de meninggal dunia. Kali ni kakak de pula - Angah. Aceli bibu sgt terkejut , nangis pon ada sbb baru je sminggu bibu terjumpa derang sume balik dlm FB. Dulu mmg rapat dengan kak Ngah ni mase tu de duk Seksyen 17 Shah Alam bibu tgh belajar. Selalu la lepak umah de, makan kdg tido..byk la de bagi nasihat kadang. Selepas 11 tahun, bibu dpt jupa balik de dan anak2 dlm FB. Rupa2nya arwah hidap kanser paru2. Bibu msg inbox de menceritakan betapa terujanya dpt jupa de. Namun de tak balas 7 hari lepas. Rupa2 arwah tgh sakit.

Paling bibu terkilan tak dapat hadir kawen anak buah de 10 April lepas. Derang beriye jemput. Kalaulah bibu pegi mase tu pasti dpt jupe ngan arwah dan lain2 yg dah 11 thn tak jumpa. Bibu berdoa semoga roh arwah dicucuri rahmat + ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.Amin.AlFatihah.