Friday, August 12, 2011

The Chicken Pop/Dance



Tajuk untuk menenangkan minda yg cedera huhuhu..

Nampak tak budak yg berambut helmet di atas?
Ye..Nuha lah pembawa virus cacar air. De berjangkit kat taska then kunun2 posa ni bibu xmo anta budak2 ni ke taska skali 4 hari sejak mula posa, Nuha dah start bintik2 air..Oh tidaaak!worst nitemare ok dgn aku yg tgh pantang ni + Umair tgh sedap2 nak menyedapkan bdn de tdo!Kalo2 de pon kene cane?huwaaaa

Rilek bibu.

Tarik napas.

Lepas.

(Mase adegan tarik napas ni aku tgh bygkan zaman kite dulu mase kene chicken pox ni kan org tua pesan ) :

1. Jangan mandi (leh bygkan sminggu x mandi lap2 towel je uhuk)
2. Sapu ngan lotion callamine sampai cam zombie
3. baring/tdo beralas daun pisang
4.Jangan garu nanti parut huduh ( mmg akn huduh pon)

Jenuh kan penjagaan org kene demam cacar air ni?

Tapi tu dulu.
Sekarang ubat dah moden.Nuha dibekalkan Avorex pakej ( ubat sapu,ubat radang, gatal dan demam) YANG PENTING ZORAX SUSPENSION KENE ABISKAN SBB TULA YANG BAGI CACAR TU CEPAT KERING DAN BUKAN UBAT SAPU!

Semalam 11.8.11 genap Umair sebulan maka kitoang pegi jupe PAED tuk cucuk sbulan tapi doc tak bg cucuk dulu sbb ade tanda2 kene cacar ni huhuhu. So Umair pon kene mkn ubat cam zorax tu 5 kali sehari dan ubat demam. Ubat demam tu ok de leh telan bile nak sua ubat cacar tu de mengamuk sbb pahit!!!cian Umair!pastu pandai kuarkan balik huhuhuhu

Umair yg topui
berat de dah 4.1kg!! (1.5kg naik dari 2.6kg)
tekejut bibu sbb mase kakak2 dulu naik sekilo je dlm mase sbulan!

Lengan - puas kene gigit ngan bibu
Pipi - cam dah tataw nak sangkut mana
Leher - susah nak tgk sbb dagu berlapis ekekeke

Info untuk penjagaan baby yang kene ciken pox cam Umair umo sbulan:
(Tips dari doc juga)

1. boleh je mandi mcm biasa tade masalah.
2. ubat cacar kene abiskan sebagai antibiotik.
3. susu ibu adalah salah satu vaksin juga.
4. insyaAllah Umar akan dijangkiti lagi untuk lifetime 'firewall'.
5. Nuha, Alhamdulillah lifetime firewall sudah ada.