Monday, September 26, 2011

Pam


Sabtu lepas bibu berkunjung ke SINI (gagah dari Kajang-Bdr saujana Putra-Ampang semata-mata nak beli brg2 lagi).Rasanya agak susah nak jumpa kedai yg mcm2 ada.

Aceli bibu nak cari satu lagi manual pam tuk di rumah, opis dah ade letriknya so pyh le nak usung balik rumah.Sbb pagi2 kene pam , Umair ni kuatla tido ..kejut2 de pon xmo bangun.Malam de bgn minum skali je kdg xmo bgn langsung (ikut sapela tu ek kuat tido).
Lepas baca entry EL, de ckp pam ni baguih tak sakit cam letrik tu nya.

Maka setelah puas menggoogle dan mengcompare rege, akhirnya bibu tekad nak terjah kedai ni. Aceli Bangi pon berlambak tapi ape yg kite nak cari kdg tade kat situ.

Plan awal, I nak beli Unimom manual breastpum ni, Icepack, nursing bra, nursing inner saje.TAPI amoi tu baiknye kempen tuk pakej ni:

"akak kalo amik pakej ni akk untung..saya bg voucher tuk inner + free bottles drying rack + beli storage bottles 10 pcs"

Amboi..baik ko punya kempen ek..storage bottle aku dah ade..drying racks pon ade..kain bedung nak wat ape?? ish suka no wat aku serba serbi...yela2 I amik~! erk

Maka terbelila pakej itu..tapi dlm pekej tu bibu cume nak ICE PACK, COOLER BAG, PAM DAN NURSING BRA...so yg lain2 tu gua pikir leh bg gift tuk sesape hehehe

TETAPI RM215 bukanla total damage hari tu..sbb gua terbeliak lak tgk rompers set punyela byk. Pastu kanak2 plak sesuka ati masukkan dlm bakul shopping - rattle socks + sunshade + busha pants + gua amik 2 set rompers = fitam jap nak kuarkan duit sbb daripada asal nak beli satu dah jadi 10 bende muahahahaha (sila bertobat jika shopping bersama anak2 anda kuang3)
Inila pam manual yg best itu hehe jadila tuk kat umah + travel.

Friday, September 23, 2011

Bagaimana menggunakan brg2 FREE

Hari tu kan bibu sibuk nak capai target pam susu 20 oz?
Maka dengan ini diisytiharkan semalam gua telah pecah rekod capai 20 oz hehehe.
(kalut tak bley blah....org lain cecah 30 oz tak heranpun)
Tadaa ini buktinya
puasla kamu Umair minum susu hari ni hehehe.

Oo ya..I dulu2 mmg tade cooling2 bag ni nak store bwk balik ke umah. Dulu2 guna termos gabus tu tau (zaman kaduk). Now kat kedai mcm2 pesen bag ada. I mmg tak sempat lagi nak beli so wat i do is menggunakan ape2 yg ade di dalam rumah yang FREE contohnya :
Ini.
Anda penah lihat?kalo beli kotex kan dpt mende alah ni??
Aku tataw le ape pekdah bg free bende ni.
Maka bibu gunakan untuk mengisi botol2 susu di atas
hehehe bijak bukan?
(bijak le sgt..padahal ko mmg tade cooling bag kat umah)
Camnila bila dah susun dlm kotak FREE ni.

Pastu buh dlm beg FREE ni jugak @___@

Pastu sibuk lak.."Eh ko tak buh Icepack ke?"
Tak..itu pon lom sempat beli (padahal Giant ade bersepah).
Sib bek la perjalanan dari opis ke rumah sejam. Pastu buatnya dlm perjalanan ade hal yang melambatkan masa nak sampai ke rumah kan dah haru bibu?Maka esok, bibu nak terjah kedai brg baby lagi nak beli itu ini.

Voucher ni pon lom sempat redeem..FREE gak ni.Opismate bagi tuk Umair. Toche! toche!

Maka sekian tajuk FREE.
Ada lagi barang FREE tapi lom dapat.Lagi 2 minggu.
Tak sabar 'I' nak guna kaaaaaah

Thursday, September 22, 2011

Tilam Vono


Sedapnya saya tido atas maksu saya..walopon keras tapi cedap cam tilam vono hehehe

Ye. Saya taw perut saya dah boncit sampai butang baju saya dah tak buleh nak kancing.

Ye. Saya taw org cakap pampers saya besar sebab ibu saya rasa size S terlalu kecil dan selalu bocor kalo saya kencing banyak2.

Ye. Saya taw tgn saya berketak-ketak sebab ibu saya bg susu segar tiap hari sebab tu saya selalu kene gigit ngan ibu saya gheeeeeeeee @_@

Monday, September 19, 2011

susu segar

Hari ni ni I manyak happy woo walopon hari Senin setelah coti 3 hari hehehe.
Sebab2nya ialah :

1. Weekend yg lepas I tak masak sbb asik mkn jemputan open house .
Bukan xmo masak tapi jemari2ku abis mengelupas sejak tempoh berpantang duduk rumah
(Alasan lagi hehe)

2. Weekend yg lepas jugak kutipan duit raya anak2 aaamat memberansangkan.
Tq nenek2 Umair, Nuha n Syuhadah!moga2 lagi murah rezeki hihihi
(bibu : sila jgn2 wat2 lupa bank in duit tu ye)

3. Umair yg gedebok2 itu dah pandai sengih2, senyum2.

4. Hari ni off rekod sekali double pumping dpt 9 oz!!selalu skali pam koman2 pon 6 oz jek.

ha amik buktinya hehe
Susu segar terbaik dari opis hehehe
target 18 oz = 9 oz + 5 oz + 4 oz (selalu 15-16 oz je sehari)

o ya baru pasan sejak amik teh pegaga (4 hari dah) susu makin byk dan pekat. Syukran ya Allah!
oo ya nak kongsi sedikit tips yg I baru praktik :

Pagi sblum kuar umah : sepeket NS café ( tuk kasi tenaga + body kedap2)

Pagi sampai opis : segelas susu + cereal ( toasted oat with wild fruit crunch)

Lunch : nasi + lauk + buah

Ptg : horlick + oat biscuit

Sambil2 tu sulam air suam min 8 gelas sehari +kudap2 amik kurma +raisin + air teh pegaga (tuk lawas)

Kali ni bibu nak exclusive bf sekurang2nya sampai Umair boleh mkn solid food sbb mase Nuha dulu tiap hari tak dpt bekalkan susu cukup kene campur formula..Sedey..nak wat cane mase tu keje sibuk sbb baru ambil alih tugas , mmg bz sesangat.mkn pon tunggang langgang + kurang pam, so susu makin kurang. So kali ni I lebeh berdisiplin :)

So kalo sesape ade tips lebih tuk lebih byk susu cane nak dpt 20 oz sehari sila bgtaw ek!!


Tuesday, September 13, 2011

kembar lain perut

Selamat bekerja! (ucapan itu tuk sy soang je)
Ye..I sudah kembali bekerja. 2 bulan coti tu aceli i keje gak :(

Ni Umair ngan kazen de yg beza 3 hari mase lahir..
Haykal lahir 3.4kg
Umair lahir 2.6kg

sekarang?setelah 2 bulan cube anda lihat bdn mereka!!!!kus!
(Umair kemarin timbang dah cecah 5kg)

percubaan Umair membuli Haykal hehehe

boyot eh perut Umair?hahahaa yg soang lonjong..soang lagi melebar!soang bulan terang soang lagi bulan gelap hahaha tape...anak jantan kene tanned sket kulit kan? (dah aku ni gelap nak dpt anak putih melepak cam tak masuk akal la pulak kan? hahaha)

Note:
I kene mkn minum..mkn minum...mkn dan mkn dan minum..sbb Umair kuat menyusu sehari kene bekalkan de 4 botol x 4 oz sekurang2 nya huhuhu