Wednesday, June 27, 2012

Yes!!I've found my happiness back!

Hee tak sabar nak tunggu weekend and menjahit. Lepas rasa down seketika maybe mood nak peod kot..ada baiknya bibu melayan youtube pasal jahitan. I wish ada sewing room camni ( copy paste from google).. Nanti kalo bibu dah tak keje ( set target in 10 years time) i nak ada bilik camni..jahit quilt...baju...blanket or any handmade crafty fabrics. Sangat2 bahagia kan? Pastu buat quilt patch blanket to each of my kids like arwah nenek dulu..sorang satu dapat..bibu masih simpan patch blanket yg arwah buat. Ingat omputih je ke buleh buat..my nenek pon lagi terer buat tau!Alfatihah tuk Hajah Johirah. You inspired me much!







pretty in pink

Tak sabar nak buat bunga2 dari kain cam google photo di atas. Nanti nak buat byk2 tuk brooch or bunga atas scarf Nuha untuk raya  nanti . Guna belen2 baju kurung nanti bagi nampak sedondon hehehe Yes.. I've found back my happiness here Flower From Fabrics

Tuesday, June 26, 2012

Ya Allah kembalikan rahmatmu

Sesungguhnya mengadu kepadamu ya Allah lebih baik dari segala pekerjaan.Ampunkan dosa kami semua ya Allah :(

Monday, June 18, 2012

Pillowcase Dress



Ini adalah projek yang bibu nak buat sangat. Jahit pillowcase dress yang simple tuk anak2. Kain tu aceli lebihan2 baju dulu.Jangan buang. Tak baik membazir.
Puas reposition gamba ni tapi camni jugak hasilnya..nasibla sapa yang tengok tu ek. Cara2 nak buat bole google SINI
Setelah puas studi selama seminggu melalui link youtube di atas. Lepas balik keje dalam tren godek youtube dari buang masa Buang masa la sangat kan padahal 10 minit je dlm tren eheh! Maka terhasil la ciptaan ku sendri cewaaah.Aceli tak sangka pulak buleh jahit camni sebab tang ketiak tu cam tak konfiden den nak buat tapi berbekalkan semangat kental jitu gitu maka mak cuba yang terbaik heheheh.Tapi nak snap berserta model tak berbayar tak dapat.Sebab model yang ada (Nuha) tak nak pakai sibuk ngan keje de ( busy bebeno..de kalo taknak tu toksah la ckp ape).Asik sibuk suh donlod citer "Konfik Konfik". Mula tak paham jugak ape konfik2 ni eh..rupenya I like to move it move it..Madagascar 3..adoyai Nuha ape jauh sgt bunyi nyer!!Lepas ni projek apa pulak heeeeeeeeee?~___^

Sunday, June 17, 2012

Guide Me All The Way

I know that you could easily
Take away every thing You've given me
And I try to remember
Not to take anything fro granted
Cause I know that one day
Suddenly this will all come to an end
So my last wish is for you to be pleased with me

Allah, Ya Allah
Guide me all the way to your Jannah
Ya Allah, Ya Allah
Don't let me go astray cause I need you
by my side, I wish to be close
Close to you throughout my life
Ya Allah, Oh Allah
be with me All the way

~ Maher Zain

Akan cuba sehabis baik buat yang terbaik untuk diri dan keluarga.
Kadangkala bila terasa agak down, kita perlukan ruang untuk muhasabah siapa diri kita sendiri.
Jadi diri sendri adalah jalan yang terbaik.Pedulikan hidup orang lain. Pedulikan komen2 yang negatif. pedulikan kemeriahan hidup orang lain. Pedulikan semua itu.Bersyukur dengan apa yang dapat dikecapi selama ni bukan mangeluh dengan apa yang kita tak ada.Kadangkala apa yang kita lihat di mata kasar, tak sama dengan apa ada di dalam (sekurang2nya berada di ruang yang betul untuk diluahkan). Allah itu adil ya. Dia akan bagi sama rata kebahagiaan masing2. Cuma manusia shj yang tidak pandai menilai.Ya Allah jadikan aku manusia yang mensyukuri nikmatmu.Berikan aku keredhaanmu dunia dan akhirat.Amin ya Rabbal Alamin.

Wednesday, June 6, 2012

UGI Endoscopy- mari tengok isi perut!!!



Upper GI endoscopy is a procedure that uses a lighted, flexible endoscope to see inside the upper GI tract. The upper GI tract includes the esophagus, stomach, and duodenum—the first part of the small intestine


What problems can upper GI endoscopy detect?

Upper GI endoscopy can detect

·         ulcers

·         abnormal growths

·         precancerous conditions

·         bowel obstruction

·         inflammation

·         hiatal hernia


When is upper GI endoscopy used?

Upper GI endoscopy can be used to determine the cause of

·         abdominal pain

·         nausea 

·         vomiting

·         swallowing difficulties

·         gastric reflux

·         unexplained weight loss

·         anemia

·         bleeding in the upper GI tract

Ok.
Dah baca apa itu "GI Endoscopy"? Now bibu bole citer ape bende de. Sesape yang ada pengalaman sakit
gastrik pasti akan melalui bende2 di bawah ni :

1. Sakit perut
2. Muntah
3. Perut kembung
4. pedih ulu hati
5. perut sentiasa rasa sebu lepas makan
6. rasa cam terbakar isi perut bile makan cili
7. kerap bangun pagi2 3-4 pagi pedih ulu hati 
8. cirit birit 
9. sakit kepala yang melampau 

Jika berulang kali pegi jumpa doc, amik putih gastrik, ubat putih, gascoal, gaviscon pon masih berulang kalo baik dan sakit dan baik dan sakit semula. Maka dinasihatkan anda buat skop - endoskopi. 
Oleh kerana asik bertangguh nak buat skop sampai surat rujukan jupa pakar buat 2 kali sebab pertama kali tamat tempoh maka pada 24 May yang lalu, bibu selamat tempuhi "GI endoscopy nih" ( ni pon sbb dah tak tahan kerap bangun pagi kol 3-4 sbb sakit perut ngak bole tido heheheh). sehari sblum sibuk la bertanya sana sinun menggoogle apa la rasa kene skop ni ek.


Mula2..kene la posa kol 12 tgh mlm stop mkn minum sampai la esok. Ecececeh kol 8 dah semangat jupa Dr. Ong di KPJ Kajang. Sebelum tu de explain la begini dan begitu. Masa dah pakai baju masuk OT. Gua rasa kecut ...kecut sket la sbb sejuk maa aii..dah la tak makan lapo...econ sejuk..menggigil2 rasa. Pastu masuk je..kene amik sample darah 3 botol kecik punyala susah...org kurus ni kene urut dan picit berkali2 amik darah..bygkan berat gua cume 44kg!!!! byk manala darah sy doc oii!

Ok.
 Lepas amik darah. doc spray kat mulut..kebas mulut gua..tertelan..doc spray lagi sbb de suh  kemam..tapi gua telan ekekekkee..tak pasal2 kene spray lagi hahahahha.

Lepas tu de masukkan sedatif..gua dah tataw ape jadi..tetibe eh nantok dan gelap gulita rasa  *___*.

2 jam pastu sedar balik. Ala kejap je bukan lama sgt hahaha..tade feeling org sakit pon..puih! Tetiba ada fairies cantek dtg bawak sedulang makanan yg enak sambil diiring lagu2 seperti ala2 tuan puteri layanan. (udah!! bangkit!!awak tu dah sedor bukan pengsan lagi)...ok, aku tipu je. Sedar2 dah kene usung balik kat daycare ward. Makan la roti ngan jem . Dalam 2 jam lepas kemudian Dr Ong dtg explain la de dah repair ape yg patut...skang ni pantang mkn dulu cili2 jgn mkn..sy bagi ubat ni kene makan. Maka bermc la sy hari itu. Sekejap saja satu hari hehehehe.

Tapi dlm masa 2-3 hari tekak cam rasa sakit sket. sket jela may be kesan skop tu..then perut rasa sakit sket pas makn esp mkn solid. Ok ini kejadian dlm perut tu :

1.        Masuk skop ade 3 cabang ( En Asben ckp sbb de yg tgk live sepanjang proses skop ni)
2.       Jumpa spot yang cam ijo tu kan haa tul ayg buat gastriknya. Gas Reflux.
3.       Pastu Doc masukkan cecair de flush out yg acid tak sekata tu.
4.       Cubit sample sket( ni rasa senak sket lepas mkn sbb perut luka)
5.        Buat abdomen ultrasound utk ujian penyakit2 dalam lain eg. Kidney ok, jantung ok, paru2 ok, tekanan BP ok, ulcer gastric ok tiada ( Syukur sgt2), TAPI de spot ovary cysts sket maybe sbb bibu tgh peod masa tu..tapi no big deal. Lain2 Alhamdulillah tiada masalah cume “u punya kolesterol agak tinggi ye” Dr Ong cakap .. ye sy tau doc sy suke seafood heheheh. Malah ada fungsi perut yang longgar maybe selalu bersin terlalu kuat ke..gitu kekdahnya.
6.       So skrg Dr Ong bagi ubat yang amat sesuai iaitu Controlac (hee pnah mkn ni dulu, Pantai spital bagi)..dan Itopride Hydrochloride ( ni ubat baru) tuk restore natural gastric tone ( cam balancekan acid dlm perut) sbb selama ni acid dalam perut kite tak sekata..tu yang buat kite gastric.

Jangan terlalu kerap ambil makanan di bawah atau elakkan:

1.    Cili
2.Serai
3.Bawang
4.Tomyam
5. Soya
6.Makanan yang byk angin

Ok. Maka sesiapa yang ada simptom2 di atas dinasihatkan anda buat skop macam saya. Sebab bile anda sakit dan berulang kali ke klinik di bagi ubat yang sama dan masih sakit, maka perlu berbuat sesuatu sebelum ia jadi parah or lebih teruk -Ulcer. Nanti cili ka ape ka suma anda tak bole makan. Jadi sape yang susah ?Bila dah buat skop baru le tau apa punca dan doc buleh bagi ubat yang sesuai. Ok?



OK video ni bibu dah crop..amik part yang masa de jupa bende2 ijo dah masa de flush out bende2 tu hehehe..pjg lagi video nya cuma anda lalu dan tak lalu jela nak tengok kihkihkih..tapi ape2 pon skrg perut rasa aman sket tadela bile tekan rasa sakit dan tade kembung and rasa bloated memanjang.Hopefully lepas ni am gastritis freeeeeeeeeeee