Tuesday, August 28, 2012

Budak yang suka me'reka'

Ini la jadi nya kalo dilepaskan keluar dari pintu.
Macam2 idea de nak buat.
Ish Umair!!kamu nak jadi engineer ye nanti!
Umo baru setahun 1 bulan dah pandai macam2!
Pastu bile de dah berjaya masuk btg besi tu de joget2 aiyoo Abie kamu ni suka sepah2 brg lps buat keje laaa...ni nasib la ibu nampak ni ..kene pantau setiap masa!!



ps:
Gamba raya ada tapi lom sempat upload kuar dari kamera.Byk kojo!

Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya!!


Lagi 3 hari nak Raya!
Bibu dan famili mengucapkan 
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin kepada semua!
Ampun maaf jika ada jika ada tulisan dan komen yang mengguris hati, terkecil hati dan seumpama.
Hati2 ye balik kampung. Semoga Ramadhan dan Syawal kali ini lebih bermakna buat kalian!~
Ps: Tak lengkap gamba Abie tade ..sbb hp penuh gamba anak2 je
Sori Laling!kihkihkih

Monday, August 13, 2012

The power of customer!

Meh nak ajar peniaga ni supaya menghormati masa dan menepati masa.

Ok baju hantar 13 May 2012 ye Puan2..BUKAN 13 JUNE OR JULY 2012!

31 July bibu tanye dah siap ke?Ok a week passed by.
Then 11 Aug, bibu tanya lagi. Tade jawapan. Kol pon x angkat.

Kemuncak dah ..Hari ni tanye lagi.

Dahla lambat buat. Suh kite ikut time de pulak kul 5 dah tutup kedai hari ni.
Eh boleh pulak gitu?????????????

Lastly..aku paksa de ikut cakap aku!!!
Customers have not always got their right. But we have our own right protected!

Checklist Balik Raya


Ini adalah Checklist balik kampung nanti :

Kasut & baju raya
Kuih raya
Toileteries
Beg make up
Beg baju besar
Laundry mesh bag/bakul
Camera & tripod
Susu ,botol & cleaning tools
Hp charger
Wet tissue
Socks & sweater - kalo travel malam
Toto &blanket
Kotak ubat & shringe
Vitamins
Portable AC - penah bwk sekali mmg berguna sgt hehehe


Sekejap je dah nak raya kan. Bibu teringin nak buat sesuatu insyaAllah malam ini akan cuba jugak sebaik mungkin.
Tahun ni giliran balik Taiping. suka!suka!
Tatau nape bibu suka balik Taiping umah mil. Setengah org mungkin tak suka. Terpulang. Tapi yela 2-2 kampung I suka balik (kang kecik lak ati makpak I )hehehe. Tapi mungkin sebab suasana kot. sebab sana famili ramai bila semua balik cam nak roboh rumah berantakan hehehe. Belum dengan kanak2 lari sana sini, kakak2 ipar bergaduh (bukan gaduh real gaduh bising2) hehehe I suke!!!Meriah tau. sebab bibu 3 beradik je. adik2 belum kawen. So nak bising cane?hahahaha.
Tapi yang pasti budak kat bawah ni mesti sgt2 teruja tengok de explore macam2. Sejak dapat kaki ni aih letih nak jaga de. Macam2 projek de buat. Jangan sampai ayam jiran kene kejar nanti Umair ye!!

Note:
Baju melayu abie n Umair lom siap.Hermmm tensi betul kalo tau camni beli siap je. 2 bulan dah anta call x angkat. Sms tak jawab adoii...tak suka last minit camni. nak basuh lagi pastu nak gosok.Yang lain2 sume dah siap basuh dan gosok :(

Wednesday, August 8, 2012

Bunga2 riang

Alhamdulillah.
Berjaya menyiapkan bunga untuk scarf cik Nuha kita.
Pwincess mmg camtu suka scarf2 nih. Scarf de yang tak penah lekang dari kepala de tu dah patah. Hari2 la asik suh beli lain. Lom sempat.

Bunga yang pertama tu buat dari belen2 baju kurung derang. Baju tu tempah bulan 3 tuk kenduri kawen my kazen bulan 4 lepas. Tapi tah camne silap tailor tu jahit boleh sempit. Kakak langsung tak boleh pakai. Maka yang baju si kakak dipakai Nuha. Frust ok! dahla mahal lak tu tempahnya. Oleh kerana bengang tahap impak maksima, bibu tak anta balik kat tailor tu walopon beriye de suh anta balik.

Tapi Alhamdulillah bibu jupa tailor lain. Maka baju kakak bibu tepaksa tempah lain sib bek ade belen lagi. Tapi masalah pula, kain tak cukup!!! Bila pegi balik Jakel cari kain tu dah abis ...kuciwa makcik!Tapi tak putus asa. (putus asa tiada dlm kamus). Jalan2 sampai lorong jalan TAR jual cotton2 tu adala jupa kain yang bole match. Alah kan skrg pattern mix and match???ape kisah ye tak??Tapi sius baju tu sgt2 comel gamba rabbit dan rumah kaler peach pastu dimatchkan dengan kain polkadot.heeeee cute!!~

Yang kain bunga no 2 ialah tuk pakai pagi raya nanti. Tema purple n kunin heheheh. Sekarang sume dah siap.  Raya macam biasa bibu tak suka membazir sgt. Sebab kita tak sedar di luar sana lebih ramai orang yang tak bernasib baik. Contohnya macam cleaner opis bibu. Sian anak 12, makan sekali sehari :( 
Kalo kita mampu sedekah la ape yang kita mampu dan besederhana la dalam ape jua yang kita nak beli. Jangan terlampau berkira2 tentang keperluan dunia, akhirat pun kene seimbang (peringatan tuk diri sendri). Wallahua'lambisawab.

Note:
Sape2 nak buat flower cam atas ni bole tgk sini ye TUTORIAL FABRIC FLOWER..or SINI senang je nak buat..Tapi flower yang atas sekali tu bibu potong dua dan jahit sebab kain cotton tu tebal sket. Kalo kain cam no 2 tu lembut so lipat 4 je dan terus jahit cam tutorial di atas. Tapi kalo anda nak jugak buat tapi tatau nak buat sebab nak matchingkan dgn baju raya anak2 anda, sila pm bibu hehhehee

Monday, August 6, 2012

Kasi can

Heee sgt over2 boboboi sorang ni.
kakak2 de tgk jela bagi can de nak konker sorang2. Alahai bibu keje la hari ni. Kalo tak boleh golek2 or pegi mana2 huhuhu.Hari ni beday Abie. tapi tepaksa jadi Mr. Mama sebab daycare pon coti.
Men games kat Aeon Cheras tak sampai setengah jam dah abis token sume.

Campur2 ayat aku kan?cam rojak hahaha bersempena dgn mood aku yg cam rojak jugak hari ni,bosan kene keje huahuahua. Semalam dah settle kasut raya anak2. Baju melayu je lom siap padahal dah anta sebulan sebelum posa lagi dah nak 3 bulan. Ape kelembapan sgt la tailor tuh?Nak kene sedas dua ayat ke? Kuih smlm dah dpt 2 balang tart nenas. This week leh sambung cornflakes choc dan choc chip. heheheh itu je kuih aku selalu buat 3 jenis je. Lain2 beli kerepek kaaaaaaaah. Bukan kedekut tapi selalu beli2 tu bukan sedap pastu tak abis. so 3 jenis ni la dah masuk 3 thn buat. Tengokla kalo sempat semperit dan almond london (wah kau..kate 3  jek)

Sunday, August 5, 2012

Tuan kecik!!

Bukan main lagi tuan kecik nih tgk tv eh.skrg portable bouncer tu dah tuka jadi rocking chair ewaaaah de sorang je bole naik kusi tu.Siap konker remote astro lagi!

Friday, August 3, 2012

Ingatkan dah baik

Sudah Jumaat rupanya.Tak sedar sebab dah 3 hari demam. Sakit sendi2 sume. Tapi bibu mc semalam je. Hari ni puasa rasa cam sakit betulla ada angin seketul dalam perut. Baru teringat semlm dan sahur tadi makan nangka masak lemak. Adui menyesal teramat ni! Gila sakit keras cam batu berjalan dalam perut. Bibu dah tade gastrik lepas wat skop dulu. Tapi angin dalam perut tu still ada tatau la nak buat cane. Tula sape suh tak buat follow up!
Ade ke cara2 nak buang angin dalam perut?Ulu ati dah ok tapi perut?I bukan la makan tak sedar diri tapi ala mkn 4 ketul kecik je tau. Kalo tak sape lagi nak makan?membazir.Ada jugak teringat minum seteguk root beer (rasa bukan punca sangat).Tapi masa g klinik amik ubat demam kemarin, tak paham nape sampai kaunter dapat pil antasid selain ubat demam dan antibiotik??Antasid tu dah biasa amik dulu..tapi skang bukan gastrik. DEMAM SENDI kata doc.tak paham. tak paham. TAPI mmg tak larat sgt la ptg rabu tu..mmg lembik rasa nak baring je dlm klinik tu. dapat ubat trus pegi kedai sebelah cari Vitamin.Tak ingat dah nak tanya ubat ape2..ape2 staff tu ckp mkn bape biji gua anggukkan je.Dalam kepala mmg nak baring pakai sock dan cari selimut!~
Tapi skang ni masalah besar angin ni adui! Ade petua tak??????????