Friday, September 28, 2012

Takziah

Salam Takziah kepada SYAFA dan keluarga atas pemergian ibundanya yang tercinta. Last 2 weeks bibu ada buat entry tentang ni di SINI.

Yes, i meant those entry to Sya's mom. She has been suffered from colon cancer for a year. Semalam, bibu dapat tau Makcik Sab telah pergi meninggalkan kita semua. Memang sedih sgt walopon bukan ibu kita tapi tanyala sesiapa shj yg mempunyai ibu pasti akan merasa ape yang Sya lalui. Bibu sempat tengok di hospital 2 minggu lepas. Memang tak boleh nak ungkap dengan kata2 :(

Bibu harap Sya tabah dan redha dengan pemergian arwah mak. Dari Allah kita datang, kepada DIA kita kembali. Semoga arwah Makcik Sab ditempatkan dikalangan orang2 yang dikasihi dan diredhai Allah. Semoga dosa arwah dan kita semua diampuni Allah. Amin ya rabbal Ala min.

Thursday, September 27, 2012

Vacation Slideshow using Tripadvisor

Balik Kampung Benta@Short Vacation Slideshow Slideshow:

Boleh tahan jugak senang nak upload video camni .. boleh letak banyak2 gamba hehehe

Monday, September 24, 2012

Maksu Gemuk


Budak berscarf di atas ni kalo berkata2 uh menikam kalbu. Dulu bibu risau sebab de selalu cakap pelat sekarang?Bukan main byk cakap.

Semalam maksu post gamba de dlm FB dgn tajuk "dah gumuk".

Tetibe Nuha menyampuk " eii maksu, ya Alloh gemuknya"

nasib la ko maksu dpt anak buah molot camni ^___^...bile de sbut gumuk tu ok lagi..bila sampai YA ALLOH!!! hahahahha nuha nuha



Thursday, September 20, 2012

alahai bz

Alahai bibu byk keje...
Tapi sempat kebek2 gamba kanak2 yang comel bawah ni ~__^



Da nampak beza Umair bila dah sthn dgn 6 bulan..dulu gedebab!!!
skang pon berat yg amat lenguh nak dukung kadang..
I wish stay at home and golek2 with uol kids! :(

Tuesday, September 18, 2012

Balik Benta

Bibu nak perkenalkan satu tempat perkelahan yang agak pendalaman laa kalo korang suka sungai, tempat yang sejuk, dingin dan aman . Bukan hotel 2-3 star, water theme park, games ke ape. Tapi satu suasana kampung yang belum tercemar dgn ape2 pencemaran. Masa cuti kemerdekaan bibu dan famili balik ke kampung abah di Benta. Selalu mmg balik hari tak stay mana2 sebab kami tade rumah. So masa raya tu disebabkan singkat sangat spent time dgn mak abah, we all plan nak bercuti sama2. Ni pon bibu tak plan awal nak stay mana. Google2 dapat info Jeram Besu. Jeram Besu ni lebih kurang 5-6 minit dari Pekan Benta dan 10 minit ke kampung abah bibu. Memandangkan keje2 di dusun kami, hanya lelaki yang boleh buat, maka bibu, mak, maksu dan kanak2 hanya duduk di rumah pakcik sedara sementara orang2 lelaki menjalankan tugasan mereka hehehe.


Inilah antara aktivit yang dpt we all buat..seriusly kampung ni mmg ulu sgt jauh ke dalam. Suasana de sgt aman damai, orang2 de dah smakin ramai yang berumah ke jalan besar. Rumah atas ni rumah sedara abah jugak, Pak Teh. Nampak simple
 Kalo siang kawasan ni mmgla panas..tapi malam sejuk nak mampus.
ha kaau..puas berlari2 golek, baring atas jalan, lapang, sunyi, aman tenteram tade kenderaan!!!
 Budak kecik ni happy berhalf bogel jalan sana sini kejar ayam, golek atas rumput, korek rumput dan sebagainya.(Umair with Maksu). Lepas tu kami gerak semula ke Jeram Besu sib bek dah cek in awal2 tadi.

Rege untuk bilik di Jeram Besu ni RM130 (rasa cam mahal kan?tapi sgt2 selesa, 2 katil besar toilet pon bersih, econ dan ada tv).Lagi satu sabun ada, water dispenser pon ada.Selesa!~

 Lepas cek in di Jeram Besu (owner cina), kami cek in di Homestay Belia Pulau Chekas pulak. di sekitar Ulu Dong Raub, kira2 20 minit dari Jeram Besu.

 Sampai Pulau Chekas Chalet, tak sabar2 tengok sungai tunggu masa nak cek in sebab servis de agak lembab, Chalet ni diuruskan komuniti Belia Pulau Chekas, tada sesape yang sambut kedatangan kami, kene call byk kali baru ada org dtg. Itupon kami ni tukang clearkan bilik ( eh boleh plak gitu?)siap tolong spraykan lagi ape2 wangian. Seriusly bibu tak rekemen la kalo nak stay kat sini. Bukan niat nak pulau, tapi cam tak berbaloi byr RM120 skali tilam extra untuk servis mcm tu.Bilik econ satu je plak tu..lain2 bayar RM80 tade ekon tadi bilik agak hapak dgn kemudahan yang tiada apa. Semua uol kene bwk sendiri. Memang basic.
Malam tu pekene BBQ ayam, udang galah dan sosej..nyum2 (pes time gua perap ayam) tapi sume ckp sedap kihkhkih. Esok pagi jalan2 survey kawasan sungai. Pastu abah ckp moh ke LATA JARUM.
lebih kurang 1 km dari Chekas kami stay tu. Masa sampai tu kol 10.30 tade org lagi. Air de ya ampunn sejuk gilerrrrrrrrr yang ni mmg  betul waterfall de, pastu ade cam kolam besar. Elok sejam je kami berendam, ada la budak2 muda naik moto sampai. heeee mmg tempat derang lepak2 tghari. So kami pon balik sebab kol 12 dah kene cek out.
View dari atas truk ...pest time nek best rupenya hahaha ..sape yg basah2 sume duk blakang truk...sampai ke chalet (dah ghope pekerja kontrak g mandi sungai kekdahnya) heheheh
Lepas cek in, sempat lalu Chemerkau Chekas Chalet mmg nampak sesuai untuk destinasi Hari Keluarga. Next time bibu nak cube stay situ plak. Nampak organize sket. Kalo ada kanak2 baby sesuai la ade pool tuk baby, sebab i tell uol, sungai de umaaa aiii sojuk yang amat. Kalo tade lemak2 cam bibu ni stgh jam cukup dah berendam tak thn den!! menggigil2.Umair yang suka air pon boleh terjerit2. Tapi kalo nak mandi jugak, disarankan mandi kol 12 tghari hehehe..tenghari rembang panas berkubang dlm air sejuk!~

Thursday, September 13, 2012

Gamba raya yang tak berapa ada

Raya da abis baru nak upload hehehe.
Ni raya belah Tepeng. Raya Umair dah boleh berlari. Jenuh nak perati de setiap saat. Pantang pintu bukak sket meluru lari keluar dari rumah. Tahun  ni penat sket. Bibu dapat buat rendang ayam ngan ketupat 20 biji je. Orang pon tak ramai yang balik. Pastu raya ke 2 pagi2 dah gerak ke Pahang plak umah parents bibu. Pastu Rabu dah balik Kajang sebab Abie dah keje. singkat bebeno. 
 Suka no usha si memey ni. 

 men cak2 pulaaaaaak ngan memey
 Puting tu spoil laa dik!
 Hamboiii..memasing beratur amik turn nak make up2 haaaaaa
setelah make over .. memasing takut lipstik ilang
nak muncung pon seriau hahaha 
 Opah with half cucu2

lom sampai petang dah terbongkang memasing tdo..nasibla bawak balik econ
 2 orang budak bolen - derang ni sebaya beza 3 hari je
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ape tengok2???????garang anak teruna ni weii siap kening ZZ lagik
gewaaaaaaaam!~

Tuesday, September 11, 2012

Dugaan

Hermmm tatau nak mula dari mana.
Bila tengok orang sakit dan terlantar, hati meruntun.Kelu.Dada sebak.Semua ada.Manusia ni dikurniakan kelebihan dan kekurangan masing2.Selagi kita hidup, pasti Allah akan duga. Jika Dia beri rezeki, Tak mustahil Dia boleh bagi Dugaan. Yang pasti Allah tak akan uji diluar kemampuan manusia. Sebab manusia yang diuji akan menjadikan dia lebih tabah, matang dan bertakwa jika kite redha dengan ujian tu. Tapi jika tak redha dengan sebarang  ujian yang diberikan, maknanya kita bukanlah dikalangan orang2 yang bersyukur. Sebab bile kita rasa mengapa Allah bagi ujian ni pada kita, kite kene lihat orang yang lebih tidak berkemampuan dan ujian yang lebih berat.InsyaAllah  kita mampu menanganinya.

Kadang bila bibu fikir masalah itu ini, kenapa nak bebankan kepala otak dgn perkara yang remeh temeh contoh : kenapa semut banyak dalam umah?pantang letak makanan barang seminit dua. Allah bibu, itu bukan masalah negara sangat. Niat sedekah jelah kat semut tu ( ini contoh ye...contoh sahaja).

Kadang2 bila dilanda masalah contoh situasi keluarga, bibu jarang nak share untuk tatapan umum sebab bagi bibu masalah tu kadang mungkin tak sebesar masalah orang lain. Bila tengok masalah orang lain, mungkin kita sendri tak sanggup nak hadapi atau mungkin tatau bagaimana nak hadapi jika bende tu berlaku pada diri kita sendiri.



Bibu harap kawan2 semua yang berhadapan ujian sebegini, korang lebih sabar dan tabah dengan sebarang ujian yang Allah beri. Kesakitan itu satu medium Allah kifarahkan dosa2 kita ye. Walau sebesar mana ujian, banyakkan berzikir. InsyaAllah hati akan tenang. Ini pon pengajaran tuk ko bibu, kalau marah2 tu zikir banyak2!!! jangan rosakkan barang hehehehe

Friday, September 7, 2012

Berangan

Suka suka suka..dah Jumaat.
Mood nak upload gamba raya dan sewaktunya blom sampai. Tahla lately sibuk. Banyak keje asik balik lewat je.Nak buat ape2 pon mcm kurang semangat.Esok banyak plan. Nak kemas blik tuk kakak dan Nuha.
Minggu lepas balik dari kampung Budu tengok kawasan dusun. Rasa semangat nak buat balik. Clearkan tanah sket2. Tanam balik pokok2 yang dah mati tu. Pokok dokong yang Abie tanam masa kakak lahir pon dah besar sok de boleh panjat hahaha. Nuha tade pokok???(hermm x ingat plak). Umair nanti kene tanam pokok tuk de jugak. Soang anak soang "pokok kelahiran". Nanti bila da besar derang akan ingat pokok tu Abie yang tanam sempena kelahiran derang.

Umair pon dah besar sket boleh la bwk kanak2 ni dekat dgn nature.Sayang pokok durian ada yang berbunga tapi pokok yang bibu suka tu dah mati..sedehnya. Pokok tu buah de sangat sedap. Dulu bibu kecik2 bangun tdo tanpa basuh muka gosok gigi ke terus kuar cari buah de..bile cari buah yg tersembunyi balik rumput tu alahai umpama jumpa emas tau!~
keseronokan tu tak terkata. Lepas tu bwh tu ada sungai dulu la tempat bibu berkubang tapi penakut sebab pacat pon ade hihihi..
Dalam kepala ni macam2 plan nak buat situ. Tapi tepaksa buat sket2 sebab modal pon tade :(..
Bestnya kalo dapat buat cabin or log house cam ni kan? Sebulan skali balik jengok..umpama percutian kihkihkih...meh tengok rumah percutian impian bibu (Aminnnnnn)
                                    


waaaaaaaaaaaaaaah(besar sgt..pitaaaams)
Yang ni ok gak kan?
 Yang ni ok cunnnnnnnnnn
 haah..i suke yg ni kecik but yet simple!
(macam paip shower je kat luar tu mandi open?kikikiki)
yang ni pon sukeee..tapi sesuai utk kawasan tasik ke
 hermmm ni country sangaat
 ni pon boleh tahan!
 hoh ni kecik sgt..berlaga buntut nak lalu!
yang ini????????????????
kalo tak dapat lagi buat cam lain2 tu ko belila camni dulu bibu..
tuk sementara wakakakakaka

Monday, September 3, 2012

Merdeka kah kita?

Tahukah awok erti merdeka ?(mentang2 koi baru balik Raub kihkih ada ati nak cakap loghat orang Raub). Penat betul rasa badan.Tu pon erti kata belum merdeka.Badan tidak merdeka dari mood holiday heheheh.Ape2pon kita patut bersyukur negara yang kita tinggal ni masih aman.Masih boleh ke kedai.masih boleh beli belah di shopping mall.masih boleh melantak di restoran2 dan hotel mewah.masih boleh itu ini dan sebagainya.cuba anda di tempat negara2 bergolak seperti Syria???nak anda anda semua duduk situ?hemmm kerat jari pon belom tentu sanggup.!!!maka bersyukurlah.kalo nak salahkan pemimpin itu ini,salahkan diri anda dulu sebab tak mampu jadi pemimpin kan?memimpin sebuah keluarga pon belom tentu sempurna!
tau tak ni kuih ape?bibu lom pnah jupe yang kecik2 camni.
Best je lambung2 masuk mulut makan hehehe.
Selalu kite makan besar gedabak.
Ps: Kuih yang dihidang sedara belah abah masa balik ke Raub last weekend.
Nantila upload gambo ..sangat tak sempat!!(gambo raya pon tak upload hahaha lagi mau cerita)