Wednesday, October 31, 2012

Express Chilled cheese cake

Bibu nak share resepi express cheese cake tanpa bakar .resepi ni di olah sendiri tanpa menggunakan gelatin.  Sebab bukan senang nak cari cari gelatin halal. Yang ada di kedai bakeri tu mostly de pack sendri tanpa label. Mmg meragukan sedikit. Kite tatau dari sumber mana de ambil kan?Resepi ni lebih kurang mousse cake rasa de. Aceli ni nak kotakan janji balik umah mak hari tu seblum raya tak bwk kek RV yang dah siap tu. Boleh tertinggal dlm fridge. Maka Raya Haji ni bibu janji buat kek. Bahan2 sume dah bawak. Bahan2 nya sgt senang tak perlu pening kepala. Cuma bibu berpening kepala sebab fresh cream yg bibu bwk tu tak elok. Tataula nape de tukar kaler kuning. Maka jenuh cari satu Temerloh nak cari. Lastly, jumpa di Mall TF. Besar gila mall ni..dari ujung ke ujung jalannya haaa
Bahan A ( Crust)
1 1/2 peket biskut tiger coklat
3 sudu marjerin
3 sudu gula
(Hancurkan or kisar dan tekan padat2 dlm tin kemudian masukkan dalam fridge)

Bahan B (Cream/Mousse)
250gm cream cheese 
200gm fresh cream /whipping cream
100gm gula icing or castor
1 sudu kecil vanilla
1 sudu besar perahan lemon/sunquick

Bahan C (agar2)
5 gm agar2 biasa
satu cawan air
(masak atas api hingga larut)


Cara2:
Pukul whipping cream sampai kental (stiff). Kemudian masukkan gula dan pukul lagi.Ketepikan.
Pukul cream cheese, vanilla dan perahan lemon. Masukkan whipping cream tadi bersama agar2 tadi hingga sebati dan tuang atas loyang yang ada crust tadi. Taraaaaa siap!!~ simpan dalam fridge semalaman baru sedap!~
Note:
Boleh letak ape2 topping yang korang suka. Cam atas ni bibu letak manggo yummeh!
Selamat Mencuba!~~~

Monday, October 29, 2012

Mood Ke Laut

Back to work.
Semalam Raya Aji cuti 3 hari bibu balik umah mak je. Tak pegi mana pon. Makan sampai kembung2 perut. Padah!Makan kerepek..cheesecake..sup tulang...soto...nasi dagang...heeee makan makan je la keje aku hehehe
Sekrg dah masuk November..lepas tu December ohoi sekejap bebenor laa tahun 2012. Cuti sekolah ni tatau la plan nak pegi mana. Pitih pon tak berapa nak ada hehehe.. biasa la nanti December byk nak cover tuk sekolah anak2. Maybe cuti2 dekat2 je kot. Kupon Morib Gold Coast pon tah bile nak redeeem dah kene byr surcaj pulak gilerr btul. Tahun depan ade jugak plan tapi plan jela dan booked. Aha..plan Family Day macam January yg lepas pon sedang diusahakan.InsyaAllah akan berfamili day lagi seperti INI. Kadang2 baru la kita kenal lebih rapat sepupu sepapat. Sebab contoh cam hari tu ade la tatau sape nama wife kazenla..dah abis sekolah belum..dah abis peksa belum dan sebagainya (aku le tu asikla lupa hahaha)..ni slideshow gamba yg January 2012 hari tu tu.. so 23-25 Mac tahun 2013 insyaAllah pasti lebih meriah..harap2 ade org sponsor kambing golek kihkihkihkih


Family Day Jan' 2012@Limastiga, Malacca  Slideshow: Dotot's’s trip to Kuala Lumpur was created with TripAdvisor TripWow!

heee tade keje ko bibu ek?rajin bebeno compile gamba buat slideshow?? Esok bos ko balik taula camne idop!!!

Tuesday, October 16, 2012

Office Refurbishment

Minggu ni dan depan akan sibuk nak ubahsuai ofis. Tah bos angin ape tetibe nak buat. KIta ikut perintah je.

Dinding 2 bilik ni pecah jastu satu bilik besar.
Gua akan duduk situ cam penunggu gua hehehe
Tapi sius gile sejuk beku duk dalam 2 bilik ni huwaaaaaaaaaaaaaa
matik!!!!!~
ni meje bibu yang lama..btul2 sblah bilik atok (bos). Dinding tu akan dipicahkan.
De nak duk seluas luas alam dan ambil alih tempat bibu tu skrg.
Bilik ni akan ditutup. Pintu kat depan
yang pastu akan merindui tempat ni puuuuuuii rindu la sangat 
hahahahahhahaha

Tuesday, October 9, 2012

Nuha is 5 today

Alhamdulillah.
Hari ni bday Nuha yang ke 5. Happy bday Nuha pwincess!~
Moga kamu jadi anak yang baik, taat ibu bapa,rajin, bijak pandai dan solehah ye! Nanti ibu dan Abie belikan hadiah ye!

Kek doll express  in hawaian dress siap dlm masa 2 jam hehehe..pendek je haha
tersipu2 bile ibu ckp ade doll cake dlm frigde hehehe
35 pcs cupcakes for kawan2 di Taska.

pss: Tak bole byg nanti kwn2 de nyanyi bday song sure tersipu2 malu kihkihkih

Monday, October 8, 2012

Mamam karipap

Ni dah lepas menyepahkan rumah dan buku2 kakak de...dtg ke dapo bising2 mintak makanan ( masa ni bibu tgh goreng karipap frozen). Makan seketul tanpa hirau pedas kari sampai abis sebiji!!!

Tangan ijau2 tu de conteng sendri..makan sambil khusyuk tgk tv
eksyen nak suap takmo!!~
tengok!!! abis seketul!
ish ish ish Umair Umair!
yang bagus tu de kalo makan sikit pon tak tumpah dan tinggal kat lantai
Good boy Umair!!~

Friday, October 5, 2012

A husband

Salam Jumaat.
I just came to know that another x classmate of Segamatian, had lost her beloved husband few months ago which make 2 of my x classmates had lost their soul mate at the age of 30's. Sad. Very Deeply. All leaving 2 and 4 small children. Imagining if I were to be at their shoes. :(.. hardly to imagine.

Yes, life is short. We seem to think that we gonna live forever.We spend time and money as well as buy shiny things as though they are matter and are worth the debt and stress of attachment. We put off the so called "trip of a lifetime" for another year assuming we have another year. We don't tell the ones that we love how much we love them often assuming they will always be there.So I better be not.

Ya Allah,I wanna be a grateful person, a prayer and let my children be a pious, wise and better person.

note : balik ni nak peluk hubby ketat2 ^__^



Thursday, October 4, 2012

Nak itot!!~

Sejak menjak ni Umair dah pandai nak ikut Abie de naik moto!
Kalo Abie de start enjin waaah sepantas de lari kuar sblum tu capai kasut dulu okeh! Pastu wat muka mengharap Abie de bawak sekali hehehe cute banget!!
Ni rutin pagi2 sebelum we all bertolak nak anta ke taska, Abie akan anta kakak dulu ke sekolah agama, tengok!! teramatla eksen sibuk nak berdiri pegang situ.
TAPI.......at last Abie tak bagi sebab takut de jatuh ..maka budak kecik  ni duduk tersandar pasrah kat bawah tu ekekekekeke

Monday, October 1, 2012

Kuih K

Waah Kuih K.(ingat dato je ada K????)
Ini ialah kuih Karipap & Keria hehehehe. 2 jenis nila bibu rasa senang nak buat. so far bibu lom penah buat lapis ke, talam2 ke mmg bab kukus2 ni kurang sket kerajinan. Tapi 2 jenis kuih ni senang dan sure laku la. Lagi satu cucur badak tapi inti dah abis. Inti frozen pon tade selalu import dari mak kihkihkh (pemalas nya anak..balik2 pau ibu de suh wat frozen).
Sabtu bibu buat karipap, ingat nak pegi dataran masjid Putraya lagi cam 2 minggu lepas tapi gua tetido petang tu sampai kol 6 hehehehe. Pesal lak sejak menjak ni dah pandai tdo petang???bile bangun kepala rasa weng tapi bile dah mandi eheh! Fresh gila lah!(boleh jadi burung hantu plak lepas tu tgk movie Sat nite sampai larut malam lepas tu hari Ahad ngular tdo lepas Subuh...hoiiiii tak elok tu bibu...jangan dibiasakan). Mungkin sebab sejak 2 menjak ni weekend jarang keluar. Eh sape kata??Semalam dapat setegok 2 minum air pool Precint 11 ahaks!~
Nak start balik la aktiviti berenang. Badan dah rasa lemau!!!!
Cumel tak keria saya?????
kecik2 sekali ngap je hehehe - kuih ni kakak yang request
Lupa lak nak kepak inti de ialah kentang dgn ayam kisar
(diced potato curry with minced chicken --- cewah omputih sangat ko Jah!!)
Karipap ni bibu dapat 26 biji..8 dah goreng, yang lain2 frozenkan . So bila2 nak goreng, boleh refer esbok supaya tade lagi kejadian termangu2 kat freezer apa nak buat kuih petang2 or dgn harapan ada poket Doraemon yang boleh tolong kuarkan kuih yang dihajati!!~

So minggu ni projek kuih ape plak bibu?????