Monday, March 7, 2011

Mimpi rumah lama

Korang penah tak mimpi rumah yg sama tiap bulan?
I nak stori rumah yg selalu I mimpi. Bibu ni dari kecik lahir, membesar dan bersekolah di kampung arwah atok dan nenek@Ijok, Kuala Selangor. Rumah tu dah lama sejak mak bibu dari kecik kot. Bila bibu mula duduk situ, mase tu dari umo 4 thn ulang alik umah mak abah@Pahang ke Ijok. Bile asik terbiasa duk celah tiak arwah nenek n atok, maka derang pon offer bibu skolah situ. Masa tu mmg rapat sgt famili belah mak.Mak dan abah pon sampai tak terkata ape lepaskan le anak sulung yg agak2 nakal ni duk kampung.Masa tu bibu darjah 2 pindah sekolah kampung.Bila coti sekolah baru balik pahang.

Alkisahnye rumah tu sekarang dah tade lagi.Rumah tu dah sepenuhnya bertukar jadi rumah batu dan didiami oleh pakcik bibu, adik mak.Kadang sebulan skali kali semua balik berkumpul
(tu makcik n pakcik2 I le..I ni je jrg balik heheheh)Kadang derang cakap I ni cam adik derang plak heheheh walopon hanya anak saudara!

Sekarang ni, bibu kerap mimpi sekurang2nya sbulan skali mestilah mimpi pasal rumah tu ( yg lama). Ni lokasi2 dlm rumah yg selalu sgt bibu mimpi :

Lokasi 1 - bilik tidur pertama tingkat atas

Bibu selalu tido dalam bilik ni. Bila mimpi dlm bilik ni bersama gobok lemari tempat simpan baju bibu.Mimpi tu selalu bersama org2 yg bibu kenal sekarang ni e.g. kwn2 sekolah menengah, sek rendah, kwn satu U.

Lokasi 2 – bilik mandi

Bilik mandi ni la selalu gak le mimpi. Mase tu simen biasa..ade tingkap kayu dan kolah besar. Mimpi kadang tgh basuh baju, mimpi kencing(sible aku x kencing btul2 hehehe naya mak!). Kadang mimpi tgh nak mandi org sbuk intai2 dari luar. Mimpi pes time peod pon ade kat sini lol!!

Lokasi 3 – meje makan

Dulu mase bibu sekolah biasa yg masak arwah nenek.Pastu bile I dah sek men, I lak amik alih masak ni kadg2 ler.bile weekend makcik2 sume yg masak. Meje ni jugak le selalu mimpi mkn sama2 again dgn org yg sama.

Lokasi 4 – Pintu masuk

Rumah dulu2 kan ade jeriji dan ruang santai sebelum pintu utama?kat sini jugak bibu selalu mimpi. Sebab lokasi ni selalu jadi tempat santai petang2 atau bile ada tamu dtg.(Dalam gambar bwh ni leh nampak pintu yg ade jeriji cat putih tu la pintu utama)

Untuk contoh ni je gambar yg bibu sempat cilok .Ini dari album kazen bibu tuk lokasi yg kerap mimpi - meje makan.Meje makan tu mmg sentiasa dihias cantek.siap lapik.

Mase ni kazen2 dan adik I (last skali duduk belah kanan) mase derang kecik2 umo dlm 5-6 tahun x silap bersama arwah atok. Kerusi malas tu selalu jadi rebutan, asal arwah bangun je semua org berebut duk situ hehehe
Lokasi yg sama jugak cume sekarang dah byk perubahan, rumah batu, ruang yg lebih besar + ruang mkn dah jadi kat belah blakang tembus ke dapur. Org2 model dlm tu pon leh thn besar budak2 ni heheheh .Ade 4 org je yg sama dlm gambar ni.Cuba teka???

Tapi yg paling best gua rasa mimpi cam dlm citer Earth Invasion tu. Kami semua dlm rumah lepas tu ade UFO terbang nak kepong kawasan Ijok. Kemudian leh dgr siren UFO ngan siren berita yg UFO makin dekat kat kawasan rumah.. Mase tu bibu rase mimpi yg paling benar lah!!Takut giler!Semua org lari masuk kebun getah selamatkan diri dari makhluk asing.hahahaha sampai cam tu skali guanya mimpi!Dasyat!Dasyat

Orang kata mungkin sebab uri kita tanam kat situ maka roh kita sentiasa ingat tempat tu btul ke?wallahualambisawab.

4 comments:

  1. hish..pelik gak tu kak wil..

    yies pun ade gak mimpi umah masa dok kat quartes penjara pudu dulu.

    ReplyDelete
  2. tula yies..ni mimpi wajib taw tiap bulan musti.kalo tak lokasi sini..situ..agaknye rumah tu duk lambai2 suh lawat de tiap bulan hihihi

    ReplyDelete
  3. pelik..mimpi kita sama...sy mmg selalu mimpi rumah yg sy duduk ms kecik2...x kira la mimpi pasal apa tp location dia mst persekitaran rumah tu...kadang cam rs berhantu plk rumah tu..mcm duk panggil2 suh ingat rumah tu selalu..kenapa ye...ada x sp2 blh explain eak..

    ReplyDelete
  4. hmm samaalah dengan saya,rumah pusaka tu dah roboh pun dan my parents bina rumah lain di tapak rumah tu tp msh mimpi rumah tu seolah olah rumah tu msh wujud dan plg kerap mimpi ruangan dapur tmpt arwah nenek masak,makan dan plg best masih berasap lg dapur tu,ohh nostalgia snggh,padahal arwah sudah pergi lbh 20thn yg lalu

    ReplyDelete