Monday, May 20, 2013

Bandung Trip 1st May-4th May 2013 :Tips and Tricks (Part 4..Finale)

OK. Final episode.
Walau apa pon sebelum nak ke Bandung, bibu dan kawan2 memang banyak buat rujukan dari sape yg dah pernah pergi, baca bloggers dan lain2. Kita hanya merancang, tapi Allah yang izinkan. Betul?Syukur perjalanan kami dipermudahkan semuanya. Niat kene baik dan ikhlas. (Cewah ayat). 
Gambar makanan ni antara yang disarankan oleh kwn bibu, Kak XX. Tak rugi mencuba kan?Jus Alpokat, Kerak Telur, Murtabak San Fransisco, Apam cheese Choc, Bakso, masakan padang/sunda.Kami dah rasa.
Tak lupa juga brownies Kartika Sari.
 Lagi satu gamba puas aku tuka save..takmo tegak cawan tu..aihhh
Bergamba sebelum kami bertolak ke Airport jam 6pagi. 6 pagi ye tuan2 dan puan2!! Jam 4.30am semua dah bangun. Sewa 2 van Ind 200,000 (RM60). Satu van untuk kami, satu van untuk luggage sahaja!Flight kami kol 8pagi dan tibe di tanah air tercinta jam 11.10 pagi.. Selama 3 malam bibu di sini, bibu bangun awal kol 5pagi dah terjaga, subuh (4.40pagi) di sana sangat2 meriah jelas dengar beserta bacaan ayat Al-Quran merata-rata. Karoke dangdut juga tak kurang meriahnya kedengaran  sebelum itu hohoho
Ok ini antara hasil tuaian.
Jubah
Jubah turqoise tu RM50 kain sulam dan tempah RM57 siap dalam masa sehari!material de cotton lembut dan sejuk. 
Swimming suit
Baju swim kakak n Nuha RM40 okla murah tu..cer tgk kat kedai sini mahal kan?RM80-90. 
Baju Blouse, thsirt dan baju tidur anak2
Baju blouse Nuha n Kakak dalam RM25 each aku rembat kat ANAKECIL. Kalo KL mau RM59-89.90. 
Kain telekung
Telekung oh ya ade gak aku beli sulam 3 pasang RM33 each (lupa nak amik gamba) tapi sejuk kain de. Nak bagi mak, diri sendiri dan satu orang kirim. Telekung budak yg tengah tu murah je RM10 (3 pasang). Yang bawah tu mahal sket RM25 -30 sebab beg de buleh wat sejadah (2 pasang beli).
Kain Pasang
Kain pasang overal aku beli total 55.5meter yang mana aku jual balik 3 pasang (12m)hehehe..kain pasang buleh dapat RM30 untuk 4 meter. Kain lace kalo anda tak beli rugi. Kalo kat sini Euro moda ke Gulatis lace yg lembut dan bermanik tu makan RM200-500 per meter. Tapi kat sana serendah RM80-200 sahaja.
Tshirt Bandung
Secara purata 100,000 rupiah dapat 5 helai (RM6-7) sehelai. Ade satu Tshirt Hard Rock beli kat Abie RM25.
Fridge Magnet dan keychain
Aku tak ingat bape. cam mahal rasanya tapi beli keychain di Tangkuban murah.
Baju Batik
Baju batik beli 3 helai (suami, abah, adik laki) aku pon tak hingat bape hehehe rasa tak sampai RM20 each.
Jubah dan blouse
Aku tak sempat beli, masa dah suntuk dan duit abis hahaha

Jadi agak2 berapa kene bawak ke Bandung dengan jumlah di atas?Sekurang2 RM2-3K. Ini yg berhemah ye puan2..yang tak berhemah mungkin lebih hehehehe..walau apa pon rancanglah perjalanan anda sebaiknya. Insha Allah dipermudahkan. Amin.
 Last but not least. 
Gambar kenang-kenangan yang bibu suka sangat!Ni kira reunion semula after last reunion 2010. Tak kurang jugak ada yang marah2 (geng2 sekolah lain). Bukan niat tak nak pelawa, tapi nak organize ramai2 rasa bukan senang. Ini pon dah huru hara hehehe. Tapi mmg senang nak bergerak kalo jumlah tak ramai. Betul tak?next trip tatau lagi bergantung kepada kelulusan Pegawai Kanan Imigresen di rumah *__*

Dedicated to my frens above :
Thank you all for making our journey as most happening, exciting, incredible and remarkable experience!!Luv luv Muaah!

4 comments:

  1. bestnya kamoo bercuti-cutian....paling best tang makanan tuh...perghh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali nome release stress hehe..makan mmg wajib cuba!

      Delete

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete