Friday, May 31, 2013

Our trip to US..................S (Part 1)

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah masih diberi peluang bernafas.Trip ke Singapura ni bibu plan tak lama. Tak sampai sebulan. Kira tergopoh-gapah juga menggoogle tip2 yang boleh digunakan (ye ke..padahal sekian lama duk baca travel log org kihkihkih). 

Kami pergi Jumaat menuju ke JB dan stay di Tune Hotel. Pertama kali menginap, sebab bajet nak tido je  walopon bilik agak kecil (2 katil) Alhamdulillah masih selesa.Tiket USS bibu beli online.Begitu juga hotel dan shuttle bus melalui Tune Hotel juga online. Okeh. Sampai2 di hotel, cek in terus ke kaunter Odessy coach untuk menempah seat  bus. Seawal 7.15pagi esok kami kene berada di lobi hotel.Masa ni kanak2 sgt cargas, dengan skali perintah " Anak2!cepat bangun nak pegi USS tak (sebelum tu pastikan mereka disaji dgn gambar2 USS dari kawan2 di FB ye). Maka secepat kilat mereka bangun dan mandi tanpa ada yang masih melepek, tertonggeng dan sebagainya (saaaaangat cargas bile bab berjalan) *_*. Perjalanan pula mengambil masa 2 jam. (sejam di Hiway) dan setengah jam di Imigresen Malaysia seterusnye setengah jam lagi di Imigresen Singapura). Masa ni kalut nye org jalan punya laa laju2..aku je terkedek2 lari berganti2 dgn Abie dukung Umair hehe...

Ok. sudah sampai.Kanak2 ni dibiarkan lepas dgn pengawasan Abi sementara bibu pegi tuka tiket di kaunter Guest. Masa ni orang ramainya heeeee nasible kamu labu dtg hari Sabtu.Globe tu tade masa laa yg orang tade. Tepaksa bergambar bersama2 macam satu rombongan gitu *_*
Ok mula2 pastikan ambil pamplet ini sebagai rujukan. Kite mulakan dari belah kiri dulu.Sepanjang pintu masuk ialah Hollywood station. Bibu lalu je snap sekeping dua terus maju.Oh ya stroller tu bole disewa SGD10 single, SGD15 double.

Stesen 2 : Madagascar
Madagascar ni masuk2 dah nampak pokok dan kapal yang sgt2 besar ni.Masa ni maskot2 belum keluar.Awal lagi jam 10.30pagi.Bibu dan kakak masuk water boat show. Masa ni baru terasa kalo bwk kanak2 bwh 2 thn kene gilir2 jaga dan amik turn (hehe iye pasraaaaah). ^_^.Dalam gua tu bolelaa tgk binatang bercakap dan bergerak sesekali mereka sembur air kat kita.Chiss agak kurang ajar juga mereka ni but it was really fun though!!


                    
Dalam Bot
Keluar2 je dari bot, show Madagascar dah mula dan sesi bergambar2 pon diteruskan tapi KENE BERATUR.Dapat bergambar dgn Alex je, masa ni peluh dan mula curah2 dah mula panas. 

Stesen ke 3 : Far Far Away Kingdom
Lepas tu kami ke Far Far Away stesen. Rumah Shrek ni agak semak..dah dia sibuk entertain orang kan?rumah terabai hahaha..
Masa ni Puss in Boots baru nak keluar so kami org pertama spot de..Umair takut hahaha. Sebelum tu Abi, kakak dan Nuha naik Dragon Ride tu. Sian Nuha sampai pucat2. Laju rupenya.Seterusnya kami masuk 4D show Shrek. Best giler duk dlm cinema de siap terasa kene sembur air dan ada  sesuatu kacau kaki kite.. hohohoh kene bersila next time!!Ape2 action dlm muvie tu kite buleh rasa even kusi de gegar2 (scene naik kereta kuda). OhMaKaw!!
Kami tak jupe Shrek dgn Fiona.Tah mana mereka menyorok huhuhu

Stesen 4 : Ancient Egypt
Ok sini banyak monumen besar. 2 orang laki2 tinggi ni baru je keluar masa kami sampai. Kami orang ke2 bergambar hehe Alhamdulillah tak perlu Q lama. Kemudian kami beratur lagi nak naik jeep melalui Treasure Hunters.Punya lama okeh Q sampai sejam tapi ride jeep tu alaaaaa 5 minit x sampai..wat hangin je .Setakat tengok ular bersisssss dan eagle patung gitu2 serta scorpion berjalan =_= 
Tak berbaloi langsung.Kemudian bibu dan Abie gilir naik satu ride ni gelap dalam gua.Gile gelap laju plak tu dan suspen bile pintu gua ade air terjun betul2 seinci je dari ride.Bibu tengok kelam kabut ade sesetengah penumpang bwk kuar baju ujan. hahahaha..tapi gimik semata-mata..gua terkene beb! >_<



....to be continued

1 comment:

  1. Lelan.. wahhhh.. syokkkkkkkkkkkk... mcm x ckup lg ni citer.. hehehehehe...

    ReplyDelete